Форумът

Творчество

Фотография насред нищото

За подобни фотографии Норберт Розинг обикаля из дивия СеверНорберт Розинг обикаля из ледовете на Севера, за да търси мотиви за своите впечатляващи снимки

Той е в непрестанно търсене на мотиви за своите снимки сред вечните ледове. Вече над 30 години фотографът Норберт Розинг обикаля сред ледовете за да заснема впечатляващи и спиращи дъха пейзажи. За да запечата обектите си понякога е принуден да издържа на температури до -40 градуса.

 

Понякога за сцени като тези заснети в канадската провинция Манитоба е принуден да чака с часове и дори седмици. Най-добрите му снимки са публикувани във фотоалбума Ab hier (От тук), безценна сбирка от фотоси, разкриващи красотата на дълбокия Север, красота която малцина имат възможност да видят.


Понякога да заснемеш господарите на ледовете отнема седмици чаканеДомът му в близост до Мюнхен е мястото, където фотографът си припомня за своите ледени приключения например с едно семейство мечки. „Те спяха след което изведнъж се разбудиха и започнаха да си играят. След това само за час температурата на въздуха се повиши от минус 30 на -8 градуса. По едно време майката се изправи, защото малките искаха да се наситят с мляко, и това беше момент от около 2 секунди, в който ги улових", разказва фотографът.

 

Заснемането на природата в канадския национален парк Манитоба е възможно при следването на строги правила. Фотографите се допускат на малки групи със специален водач, и животните трябва да се снимат от най-малко 100 метра.


Норберт Розинг все още се доверява повече на аналоговата фотографияНорберт Розинг е привърженик на аналоговата фотография, дори все още с удоволствие обработва снимките в своята фотолаборатория. Някои от тях са публикувани и в специални издания като GEO и National Geografic. „Когато се появиха дигиталните камери, дълго време отказвах да ги ползвам, защото никога не съм бил привърженик на дигиталната фотография. Това което прави днес фотографията е неразбираемо за мен, защото обичам автентичната фотография", казва Розинг.

 

Той обича да заснема и зимните пейзажи в родната си Бавария като се интересува от заобикалящата го природа. „Една от темите по които работя е „Дивата Германия". Все още има малки островчета, където природата е оставена непокътната, и се е запазила такава, каквато е била преди столетия. Тези островчета обаче днес са заплашени от новите технологии, и аз искам показвайки ги на хората да им кажа: „Оставете природата на мира, за да я запазим такава каквато я виждаме поне за следващите две или три поколения.", продължава фотографът.


С пълна екипировка сред ледовете на СевераТой се готви за нови впечатляващи фотографии насред дивните красоти на Севера, за да запечата картини , които едва ли повече могат да бъдат видяни, някои от които ще продължат да служат като мотиви за пощенски марки например, и така да вдъхновяват мнозина да се докоснат до дивото... заснето от него там насред нищото.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле"

Снимки: „Дойче Веле"