Глобалните емисии на СО2 регистрират рекорден спад

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Глобалните емисии на СО2 регистрират рекорден спадИзлезе проучването на глобалните въглеродни емисии от изгаряне на горива, което представлява нещо като предварителна оценка за изтичащата година. Ето основните резултати:

 

1. Както се очакваше, глобалните емисии на СО2 регистрират рекорден спад от около 6.7% или с 2.4 милиарда тона по-малко от 2019 г.

 

2. Най-голям дял в това има сривът на автомобилния транспорт, особено в периода февруари-май. На второ място е индустрията, а на трето – авиацията.

 

3. Въпреки всичко концентрацията на СО2 в атмосферата продължава да расте. За да започне да спада, годишните емисии трябва устойчиво да слязат под 20% от настоящите.

 

4. От значимите емитери най-големи спадове отчитат в САЩ (-12.1%) и ЕС (-11.2%) и Индия (-9.1%). Въпреки тоталния локдаун в началото на годината за Китай се прогнозира спад от само 1.7%.

 

5. Въпреки текущите мерки и ограничения по света, учените отчитат, че към октомври 2020 година емисиите вече са се върнали на нивата от 2019 година. Емисиите в Китай надхвърлят тези от 2019 г. още от юни месец.

 

Накрая най-важното:

 

За да се изпълнят целите на Парижкото споразумение, глобалните емисии на СО2 ще трябва да спадат с почти същото количество през всяка година до 2030 г. Това означава светът не само да не започне да се движи и потребява както преди, а да продължава да се ограничава все повече и повече с всяка изминала година…

 

Всеки сам може да реши колко: а) реалистично и б) желателно е това.

 

Моята прогноза е, че още през 2021 г. ще видим скок на емисиите с поне 1.2 милиарда тона, а през 2022 г. (когато и самолетите полетят) те ще се върнат на нивата от 2019 г.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.