Фалит! Вървим смело по гръцкия път

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Фалит! Вървим смело по гръцкия пътАКТУАЛИЗИРАТ БЮДЖЕТА ЗА БЛИЗО МИЛИАРД,
ДОГОДИНА ВЗИМАМЕ НОВИ 5,3 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ
• Банкрутирахме като Гърция. Рано или късно от света официално ще ни го обявят.
• Стягайте коланите. Догодина планират да съберат с 2.4 млрд. лева повече данъци!
• Случи се онова, за което непрекъснато пиша и предупреждавам. Единната касова сметка на бюджета (в БНБ) беше на минус -5 262 251 100 за миналата година, на минус -2 289 381 400 лева до октомври и само за октомври ще направи минус -354 904 900 лв.
Общо от януари до октомври т. г.. СУМАТА СТАНА МИНУС ДВА МИЛИАРДА ШЕСТОТИН ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДВЕСТА ОСЕМДЕСЕТ И ШЕСТ ХИЛЯДИ И ТРИСТА ЛЕВА.
Въпреки гласуваният за 8 млрд. евро заем от парламента.

 

И тазгодишният бюджет се издъни като миналогодишния.
МФ ще предложи негова актуализация за близо милиард.
Точната сума е 860 милиона лв. – засега. В противен случай няма да има ноемврийски и декемврийски заплати за заетите в обществената сфера.

Ето го обяснението на финансовия министър Горанов
„Положих всички усилия да се приложат тези реформи. По една или друга причина, не успяхме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнително оптимизиране на системите за отбрана и сигурност. Ще използваме подходящ момент да ги предложим. Знаете, че в края на краищата аз още от март 2015 година алармирам, че темповете, с които се правят тези промени, не са задоволителни, но поех и ангажимент, че не можем да оставим, защото те нямат вина, редовите служители в отделните системи без заплати през ноември и декември поради причина, че политическите ръководства на съответните министерства не са могли, не са искали или не им е стигнало времето да направят една или друга реформа по посока актуализация“.

Министърът определи актуализацията като „неизбежна“
– Първо, защото в по-голямата част от актуализацията на 2015 година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства по програмния период 2007-2013 г. 2/3 от ресурса отиват за тази цел. Другата част, ако видите, по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.
Дрън-дрън! 860 млн. въобще не са сума за двумесечни заплати за две министерства, а ги надхвърлят с пъти и пъти!

 

НОВИ 5.3 МЛРД. ДЪЛГОВЕ ДОГОДИНА

В разчетите за бюджета за следващата година е заложено взимането на нов дълг от 5.3 млрд. (напомням, че тази г. парламентът гласува 8 млрд. евро нови дългове)
Давам отново думата на фин. министър Горанов:
– Тези 5.3 млрд. са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще падежират в рамките на следващата година, и, разбира се, залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност.“
На повечето министерства догодина са заложени повишени разходи. Рекордьор отново е МВР. Сумите за него нарастват от 1.03 млрд. на 1,196 млрд. лв.

 

НО ПО-СЪЩЕСТВЕНОТО Е ДРУГО:
СТЯГАЙТЕ КОЛАНИТЕ!
ОТ ДАНЪЦИ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ СЪБЕРАТ С 2.4 МИЛИАРДА ЛЕВА ПОВЕЧЕ ОТ ТАЗИ ГОДИНА.

 

Много обяснения, но същината е една: България се е втурнала по гръцкия път на фалит. Банкрутирахме – засега непублично като нея. Рано или късно от света официално ще ни го обявят.
И една новинка от днес за трупащите се вътрешни заеми на държавата с препратка към банките:
Нов дълг за 150 млн. лева под формата на държавни ценни книжа пое финансовото министерство. Емисията е изкупена основно от банките. Гонено от необходимостта за пари, финансовото министерство не пусна нова емисия, а преотвори емисия от тригодишни държавни ценни книжа, чийто падеж изтича след година и три месеца. И така би поредна спасителна парична инжекция на родната финансова система.

Давам снимка от официален документ за ситуацията с Единната касова сметка на бюджета на България в БНБ за този месец (по дни показва колко повече пари са разходвани от събраните или обратното):
Пояснение: Единната касова сметка са парите на цялата държава: държавния бюджет, на социалното осигуряване, на здравеопазването – т.е онова, което се нарича консолидиран бюджет, чийто дефицит е определящ + парите на общините, всички държавни предприятия и финансови институции, парите на частните осигурителни фондове (преди да се преведат на тях стоят в нея) и т.н., и т.н.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.