Поднесени с щипка любов от земята на Тракия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Позабравени аромати се връщат на масата ниПозабравени аромати се връщат на масата ни

Помните ли вкуса на ароматните подправки, с които кухнята ни е пребогато изпълнена, и които придават неповторим вкус на всички ястия?

Едва ли, тъй като днес повечето широко употребявани подправки не носят вкуса на времето, онзи за който могат да ни разказват нашите баби и прабаби. А някои от тези подправки са с багри от аромати и вкусове от всички „плодове” на земята- чушки, сминдух, чесън, мащерка и джоджан, които обикновено когато се сетим използваме сравнително рядко, и то едва ли в подобни комбинации.

 

С мисията да върнат усещането от позабравения вкус на най-различни миксове от билки и подправки са се заели от „Вкусини”. Дейността им започва още през 2009 година. Рецептите им са със собствена идентичност, и ги събират от цялата страна. Отглеждат повечето билки и подправки край Хисаря и Съединение, като само малка част от съставките не се отглеждат по нашите земи. Подправките се предлагат на пазара в две серии- „Стандарт” и Лимитирана”, като има четири линии- подправки за вегани, за месо, за риба и такива обособени в специална линия „Традиция”. Сред уникалните подправки са Домашна, Старожелезарска и Тракийска шарена сол, като първите две са сладки, а последната е леко пикантна благодарение на използвания лют пипер. Сред съставките им освен пипер, чубрица и сминдух е и печената царевица.

 

Гюлбюл – една подправка на 300 години

Гюлбюл - една подправка на 300 години Това е една от забравените подправки на масата ни, която се връща към нов живот. Според преданията гюлбюл е старобългарското име на розмарина. „Тя е микс от пет зелени растения- мащерка, магданоз, розмарин, мента и босилек, присъствала на трапезата ни до преди 3 века, която днес връщаме в крак със съвременната кухня”, разказва усмихната Николина Тевекелева, показвайки различните миксове от подправки. Според нея тя е подходяща за картофи, спагети, спанак, коприва и зелени салати. Другата интересна подправка, която ми представя е за таратор, млечна салата, тиквички и патладжан, съдържаща самардала, копър и сушен млян чесън. Подправките, с малки изключения, не съдържат сол, а там където я има е съвсем малко.

 

Производството на подправките е започнало през април 2015 година, и вече към тях проявяват интерес множество ресторанти и хотели. Предлагат се и в някои специализирани магазини, както и на фермерските пазари в Пловдив, Бургас и Варна, които по думите на Николина са и места за завързване на чудесни приятелства. И какво по-хубаво има от това, ако те са подправени и с малка щипка любов…

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.