Съпружеска общност ли е ЕТ ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Дали да сключва или да не сключва брачен договор, Станчо Офертата още не беше решил. Друго питане сега го измъчваше. Фирма беше решил да открие – ЕТ. Търговийка искаше да завърти. Напук на световната икономическа криза! И най-вече на Минчо Квалитетния. Няма само той ЕТ да бъде, я!

Но, ако купи магазинчето, дето му го предлагаше Казанджиев, то ще стане ли съпружеска имуществена общност? Ей, този въпрос сън не даваше на Станчо Офертата. Кого да пита?  При адвокат да отиде, ще му обере всичките парички, дето ги е събрал за регистрацията на ЕТ.   А и не му се щеше  неговият замисъл много, много ачик да става. Предварително.

Беше чувал Станчо Офертата, че придобитото по време на брака принадлежи общо на двамата съпрузи. Ама дали така е още?!? Ако е така, какъв ЕТ ще е? Тя неговата Петрана само това чака.   Той да придобива, а собственичка на придобитото и тя да се пише. И пред комшиите да се фалтоти!

Само Параскева може най-точно да го осведоми. Рода са, на него не може да му откаже! Покрай тоя адвокат Делибалтов, тя всеки член знае къде се намира, какво гласи той и най-важното как да го разтълкува.

– Приемам ти офертата, Станчо, консултация да ти дам, нооо при едно условие – ей, тая Параскева, рече си Офертата, откакто му влезе под кожата на Делибалтов, много отворена жена стана. – Отвориш ли магазинчето, мене с най-голямо предимство ще ме обслужваш!

– Ще те обслужвам, Параскево, най-първо тебе ще обслужвам! Казвай сега?

– Съгласно новия Семеен кодекс, Станчо, имуществените отношения между съпрузите се уреждат по три начина:

1.законов режим на общност;

2.законов режим на разделност;

3.договорен режим.

– При общността как стоят нещата? – тръпнеше в очакване Офертата. – Мойта Петрана ще има ли дял в ЕТ-то?

– Ама, ти, Станчо, на младини не беше толкоз припрян? За къде си се разбързал сега? И до твойто ЕТ ще стигнем – намести си тежко, тежко очилата Параскева. – И по новия Семеен кодекс, както си беше преди, придобитото по време на брака в резултат на съвместния принос на двамата съпрузи, им принадлежи общо!

– Изгорях! – не се сдържа Офертата.

– Не си още, Станчо! – заговорнически му намигна Параскева. – Ама, недей ме прекъсва, де! Секнеш ли ме, няма да мога да продължа. Какво ще рече “съвместен принос”? Той може да се изрази във влагане на средства, за пари става дума, нали ми следиш мисълта? Още – във влагане на труд. Още – в грижи за децата. И в работа в домакинството може да се изрази съвместният принос, е казал нашият законодател, Станчо. При всички случаи в съпружеската имуществена общност има съвместен принос. До доказване на противното! Т.е. ако претендираш за по-голям принос, трябва да заведеш дело в съда. Искът за по-голям принос, и то не какъв да е по-голям принос, Станчо, а обърни внимание, значително по-голям принос може да се предяви от съпруг по време на брака или след неговото прекратяване, както и от наследник на съпруг, е казал нашият законодател. – Все по-надълбоко и по-надълбоко навлизаше в материята Параскева. – Запазва се и старото положение, че вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са още и движимите вещи, придобити от единия съпруг по време на брака, които му служат за обикновено лично ползване, за упражняване на професия или занаят.

Съпрузите, Станчо, имат равни права върху общото имущество. Тъй че твоята Петрана много, много да не ми се фалтоти. Особено, когато седнем на кафенце.  И още нещо и кажи, че докато трае бракът ти с нея тя не може да се разпорежда с дела, който би получила при прекратяване на имуществената общност. Но, това и за теб се отнася! Разпореждането с общото имущество се извършва съвместно от двамата съпрузи. Управлението на общото имущество, обаче, може да извършва всеки от съпрузите.

– Въртиш, сучиш, Параскево, на мойто питане ответ не даваш?

– И до него ще стигнем, Станчо. В случая, обаче,  е важно да знаеш още, че ако твойта Петрана вземе, че продаде скришом от теб някое ваше общо недвижимо имущество, то ти можеш да оспорваш сделката по съдебен ред. Искът трябва да бъде подаден в 6-месечен срок от момента на узнаването, но не по-късно от три години от извършването на покупко-продажбата.

Сега и за твоя ЕТ да ти кажа.

– Ей, най-сетне! Чакалото ми се изчака! Ако за всяко нещо тъй те чака човек?

– Те хубавите работи бързо не стават, Станчо! Нали знаеш? – намигна му заговорнически Параскева. – До приемането на новия Семеен кодекс отговорът на твоето питане се съдържаше в едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което беше наложено от практиката. Сега вече нашият законодател категорично реши и в чл. 22, ал. 3 от Семейния кодекс депутатите ни записаха, че “лични са вещите, придобити от съпруг – едноличен търговец (ЕТ), по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие”. Така че, регистрирай си ЕТ-то, купувай магазинчето и спокойно си върти търговийката. И да не забравиш, че ми обеща с предимство да ме обслужваш! Пък твоята Петрана ако има претенции, да си открие и тя едно ЕТ!

– Ееех, камък ми падна от сърцето, Параскево! Хайде, върви сега да те черпя едно кафенце. И докато не съм забравил – специални поздрави на адвокат Делибалтов да предадеш! В списъка за предимството до тебе ще го курдисам…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.