Плевнелиев – киндер сюрпризът на българската дипломация

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Плевнелиев - киндер сюрпризът на българската дипломацияПрезидентът Росен Плевнелиев дари 200 килограмово яйце, наподобяващо произведение на Фаберже, но не на кой и да е племенен вожд от Африка или на северноамериканските индианци, а на един от най-могъщите държавни ръководители в света – папата, който се явява глава не на някакво незнайно племе, а на милиони католици. То е изработено от стомана, има златно покритие, и е украсено с кристални камъни, наподобяващи цветовете на дъгата.

Според описанията в медиите, това велико творение символизирало 12 апостола и имало кръст на върха. Нямаше ли кой да му каже на г-н президента, че не отива на среща със персонаж от романите на Карл Май, които той сигурно също е чел като юноша, а с главата на римокатолическата църква, и подобни подаръци каквото и да символизират, не са най-подходящи и най-малкото не са във връзка с повода на посещението – 24 май – деня на славянската писменост и българската култура. Още повече, че към момента Ватикана мълчаливо отказва да приеме изпратеният от президента ни посланик.  Ако Плевнелиев е решил с подобни „Киндерсюрпризи“ да прави дипломация, можем само да гадаем, какви играчки би подарил на Гаук, Обама или Оланд например. Такива луксозни подаръци първо не помагат с нищо на родната дипломация, и второ, могат съвсем да развалят отличната ни по думите на президента репутация във Ватикана, и  не кореспондират на кризата в която се намираме. Защото всеки коментира „яйцето на Плевнелиев“, но никой не пита колко струва и кой го е платил. Не мога да кажа, какво е добре да се подарява при подобни визити, за това си има специалисти по протокола. Едно такова действие обаче ми изглежда като едно изхвърляне на пратеник на някоя малка държава, който иска да създаде изкуствено впечатление, колко значима е ролята на страната му в международната политика, което не отговаря на действителността, и киндер-дипломацията на Плевнелиев го доказва. Папата не внесе никаква яснота около неловката ситуация с българската номинация за посланик, и не отговори конкретно кога и дали ще посети страната ни. Подобен подарък в стил Фаберже би бил по-подходящ да се прави от президента на страна като Русия, а не от президента на една малка и незабележима на дипломатическата маса държава като нашата.

Руснаците поне си ги имат в изобилие такива предмети на изкуството, и при тях подобен символичен подарък би се разчел като знак на уважение на равен с равен. Защото Русия притежава несравнимо по-голяма тежест в международните отношения, а нейния президент, който и да е той, се счита за един от най-влиятелните държавни ръководители в света. Нито България, нито още по-малко нейния президент обаче могат да претендират за подобен знак на равенство с Ватикана или папата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.