Бъчварова за мигрантите, границата, армията и разпределението на европейската баница

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бъчварова за мигрантите, границата, армията и разпределението на европейската баница Днес отново се разшумя по въпроса за защита на държавната ни граница и въпроса за нахлуващите имигранти. И отново вътрешният министър излез да ни увери, че всичко е спокойно и върви по мед и масло. И че те, имигрантите са едни кротки хорица. И че „мигрантите“, дума от която тя бягаше като дявол от тамян са дошли тук временно и по никакъв начин не ни вредят.

И по никакъв начин не й хрумна, че нарушавайки държавната ни граница пришълците са първо нарушители на държавната граница, което според конституцията ни е престъпление, първоначално са имигранти, като част от тях, ако се докаже – са бежанци. Май в пламенната си реч, се опита да ни обясни, че няма значение какво пише в същата тази конституция. А Как се тълкува!

Та въпросната министърка, ни увери колко добре пазим границата си, но въпреки това е необходимо да бъдат построени поне три „площадки“ за прием. Та същата министърка бе твърдо против да се дава оръжие на 2 000-ната армия изпратена да пази границата. Егати – 2000-на армия, как пък й хрумна да го нарече армия. И то армия без оръжие. На мен ми звучи по-скоро, като комитет по посрещането.

Ако изходим от факта, че се очаква нахлуване на голям брой нарушители на държавната ни граница, все си мисля, че едно е да ти нахлуват по 100-200 човека на ден, а съвсем друго е да нахлуят 1000-2000, ако нашия приятел Ердоган натисне копчето. Е как без оръжие?

Та същата госпожа Бъчварова, въобще не й хрумна, че ако бъдат хванати на границата, тези нарушители могат директно да бъдат върнати през същата дупка на границата с Турция, през която са влезли. Турция е една миролюбива съседка. Нали така?

Сигурен съм, че ще ни бъде по-спокойно. А и Европа ще ни бъде благодарна. Но това няма да стане с молби и приказки. И няма как да стане без оръжие. Та безкрайно висшата мисъл на тази министърка е стигнал дотам – да им построим „площадки с ограда“, в които нарушителите да бъдат настанени. Нарече ги „временни центрове“. И забележете – ще стоят там 1 месец, колкото да им се оформят документите за статут на бежанец, след което ги пращаме навътре в държавата, предавайки ги на Агенцията за бежанците или на Агенция миграция. Тоест, или им се дава статут на бежанец, или се връщат. Тъй като до сега не съм чул някой да е върнат в съответната страна, явно ще ги пишем всички бежанци.

Но да обърна внимание малко и на парите. Европа ни е дала зелена светлина за 160 млн. евро, от които реално сме получили 101.5 млн. евро. Но тъй като имаме пари в излишък ние додаваме(за сега) 10% или 10.15 млн. лв. за посрещането на мигрантите. Явно имаме пари за тях. За БАН/и какво ли още не/ не – но за мигрантите се намират. Та баницата е готова – остава да бъде разпределена. Как?

Разчетите са предвидени за площадки с по 200 човека, или 600 човека общо.

За разчистване на площадките, построяването на ограда, електрификация и В и К услуги 1 700 000 евро.
За трите площадки са предвидени 500 контейнера за настаняване (по 13 000 евро ед. цена). Така във всеки контейнер ще настаняваме по един, по двама мигранти – както дойде. Е – могат да ги сгъчкат и по трима в контейнер и да се спести по някой друг и току виж отпуснали и на нашите граничари някой и друг контейнер, а не да са на палатки, оптимистично погледнато.

Други 6 000 000 евро ще отидат за храна на трите центъра, гордо обяви Бъчварова. За 600 човека са си 10 000 на човек. За един месец са си 333 евро. В оптимистичен вариант това са си пари за повече от година. Ако ги запазят. Или, ако не са 600 човека, а 1200 например. След това започваме да кършим пръсти, да искаме още пари от Европа – или да ги сложим на държавния бюджет. Ще видим.

8 000 000 евро ще струва оборудването на тези три площадки. Може би и на контейнерите. И идея си нямам за какво ще отидат. Легла (задължително с топ-матраци каквито бяха показани в Харманли, за да им е удобно на хората), мивки, шкафчета, тоалетни…. обзавеждане да искаш. Ако ги разделим на площадките – за всяка са осигурени по 2 666 666 млн. евро.

Та според аритметиката – до тук за площадките се събират 22.6 млн. евро. Останалата част от баницата от 89.05 млн. евро отиват за границата и другите центрове из България. Или някъде другаде?!?

Та в заключение – разпореждането е, като гостоприемни българи да се подготвим за вълната мигранти предварително и да не се излагаме пред чужденците. Приемаме ги, оформяме им документите или пращаме във вътрешността на страната.

Та, уважаеми имигранти – Добре дошли в България. Няма да ви посрещаме с оръжие – спокойно. Забранено е. И със свински опашки няма да ви връзваме. И това е забранено. И не забравяйте – по не повече от 600 човека едновременно.

Не се мъчете да бродите нощем по разни автобуси на каналджии, да ви гъчкат като прасета по камионите. Приготвили сме ви центрове. Лесно ще ги откриете. Ще ви регистрираме, ще ви оформим документите/ТАКА ЩЕ ОСТАНЕТЕ ЗАВИНАГИ НАШИ/, ще ви нахраним и настаним. След това в центровете във вътрешността на страната. Оттам – ако искате бягайте в Европа.

Оттам отново при нас. Какво ще ви прави тогава – не знам, но за това да му мисли министърката.

Тя знае какво прави. Аз обаче някак си, не съм убеден в това.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.