Тъмна черква, кьорав поп, ситно евангелие

0

Иво Беров/обкръжени от действителност/

   Първата приказка, първото послание на новия ни президент беше за достойнството. Щял бил да върне достойнството на българите и на България. /Без да уточни къде и как точно България и българите са изгубили достойнството си/. Тези свои приказки за достойнството новият ни президент ги изприказва по един достоен начин. Или по-скоро по начина по който са си представят изразяването на достойнство читалищните дейци от края на 19 век, някои български президенти от първата четвърт на 21 век и водещите на севернокорейската телевизия.

Изпъчени напред гърди, леко изпружена назад глава, задрезгавял от съзнанието за високата отговорност глас, телодвижения като след поглъщане на бастун, задушевност като при селска вечеринка и поглед вперен в ония безутешни далнини, където се е изгубило и скита немило-недраго клетото българско достойнство.

 

И всъщност да, българското достойнство наистина беше смачкано. България наистина беше унизена. Ама не някога в прежни времена и някъде си там, в безутешни едни далнини, а миналия месец. Когато председателят на Европейската Комисия Жан Клод Юнкер заяви, че Румъния трябва да влезе в Шенген. Без да спомене България.

 

   Клод Юнкер не ги говори тия неща за да се намира на приказки /както политиците, които говорят за загубеното българско достойнство/. И не е нужно да си кой знае колко изпедепцан в политиката разбирач, за да се досетиш. Това е подготовка за Европа на различните скорости и различните области. Румъния ще бъде поканена вътре, в средището, България ще бъде избутана из кюшетата. Румъния тръгва на първа – втора скорост и ще върви напред, България тръгва на задна и ще върви съответно. Обидно, много обидно. И не е само обидата. Намаляват, изчезват, губят се възможностите страната ни да влезе на само в Шенген и в Еврозоната. Губят се възможностите да влезе в общ европейски енергиен съюз, което означава милиарди левове печалба от по-ниски цени на нефта и газа, губи се вероятността да влезе в европейски банков съюз, което означава сигурност на вложенията и застраховка срещу нова КТБ, губи се вероятността за общ прокурорски надзор, което означава решителна разправа с корупцията.

 

И хайде сега да видим какво направи президентът на България за да защити достойнството на България. Дали заяви, че сме толкова заслужили, колкото и румънците да влезем в Шенген, дали рече, че оттук нататък трябва да се постараем да тръгнем напред, вместо да даваме на задна? Да видим, ама няма какво да видим колкото и да гледаме. Тъмна черква, кьорав поп, ситно евангелие, нищо се не види. Президентът иначе си представя той достойнството. Изпъчени гърди, изпружена глава, занесен в сияйни бъднини поглед, селска вечеринка.

Добре, да го оставим президента, да видим най-овластения човек в България – министър-председателят ни. И там същото. Кьорав поп, ситно евангелие, тъмна черква, види се нищо. И на него не му пука. Даже още по-не му пука. Той ще си допостроява магистралите и ще си я поддържа устойчивостта /стабилността/.

 

Да видим тогава човека, който точно от тия работи би трябвало да се вълнува. Министърката на българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова/сик, това пък министерство как го измислиха/. Нея пък я вълнуват помещенията и сградите. „Много важно е също, когато България поеме председателството от 1 януари 2018 г, страната ни да има готовност и от гледна точка на инфраструктура, на помещения, на сгради“ – заявява тя по Националната Телевизия. Инфраструктурата, това ясно – магистрали. Ама помещения и сгради –това пък защо ли? Да има къде да се ширят чиновници и политици. И още нещо вълнува уважаемата госпожа. Европа да продължи да дава пари и след 1920 година. „Давай чиче, давай, бе чиче, един кофа кюмюр, бе чиче”, както се пее в Чичовото хоро, всъщност е откраднато от сръбски филм за цигани. Това е то. Кръгозори…

 

И още едни кръгозори. ПатрЕотични, този път, по предумисъл триморски. Би трябвало да се очаква точно патрЕотите да са най-обидени и засегнати от това, че България е пренебрегната и подмината. Нищо като такова, обаче. Други ги вълнува тях. Дивото къмпингуване. Казармата. Която в социалистическия й вид беше многократно по-дива и безполезна от дивото къмпингуване. Да не говорим за битовия нацизъм проявен в тъпанарски снимки.

 

Външният ни министър да се е нещо поразвълнувал и позасегнал? Тоя пък кой беше…

 

Медиите?…. журналистите?…Обществото?…Опозицията?

 

Ко? Тъмна черква, кьорав поп, ситно евангелие, нищо се не види, даже евангелието го няма, някой го е отмъкнал.

 

Имаше едни дето щяха да бъдат представители на 300 000 души привърженици на истинска проевропейска политика.

 

Имаше, вече ги няма. Вече нищо не представляват, даже себе си. И понеже са дългосрочен проект дългосрочно нищо няма да представляват.

 

Поради политическата глупост, суета, високомерие и недалновидност на един ХИ и едни около него. Това, че отхвърлиха подадената им от Радан Кънев ръка беше съдбоносна грешка. Но има и по-лошо. По-лошото е, че не осъзнават тази грешка, за да започнат отново нещо смислено. Няма мърдане. Обкръжени сме от реалност, това е.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.