СЕЙСКАЙ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
97

Красимир БачковМайорът от запаса Чанев набучи парченце от езика в масло, лапна го и задъвка с удоволствие. После отпи глътка от ракията и призна:
– По онова време нямаше друга възможност, да си намериш добре заплатена работа, където да не правиш нищо и в същото време да имаш известни привилегии! Имам предвид облекло и обувки без пари, храна в стола на смешно ниски цени и никакви проблеми, ако те спрат катаджии на пътя, за превишена скорост!

Обикновен човек като мен, нямаше как да живее добре, ако не стане военен или полицай! В училище не ми се учеше, а не ми се работеше в завод или на строеж, затова избрах пагона! Вярно, в казармата беше пълно с началници – идиоти, но какво от това? Те нямаха достатъчно мозък, но имаха прекалено много власт и това замъгляваше възприятията им! Ние, които им бяхме подчинени, те не ни смятаха за хора! Това ни даваше възможност да кръшкаме и да си правим, каквото щем! Реално погледнато, казармата ни даваше повече свобода, отколкото имаше примерно един даскал! При това получавахме три пъти повече пари от него! Дори жилищата ни бяха безплатни!
Венци – Измамата завъртя чашата в ръката си, отпи и запита:
– Значи, моят старец сам се е прекарал, щом е бил учител по математика?
– Естествено! – ухили се Чанев – Та ако аз разбирах математиката, сега щях да съм генерал от запаса! Винаги съм смятал учените за хора, на които не им стига достатъчно мозъка! Същото е с артистите, художниците и музикантите! Те, за разлика от мен притежават талант, но не им стига умът, да го осребрят! Пилеят го неразумно, а после се сърдят, че един прост шапкар като мен ги превъзхожда по всичко материално!
Венци – Измамата извика сервитьорката, заръча още две ракии, и изгледа любопитно събеседника си:
– Значи излиза, че ти си по-голям гявол от баща ми, макар да признаваш, че си бил самата посредственост?
Чанев поклати снизходително глава:
– Вижда се, че си млад и зелен още! Какво по-хубаво от това, да не се различаваш от другите? Дори да направиш беля, няма как да те разпознаят и уличат! Ти си клише и никой не може да бъде сигурен, ти ли си бил или някой като теб! Това ти дава свобода и безнаказаност, каквито никой известен в някаква област човек няма!
– Добре! – тупна с длан по масата Венци – Като си толкоз печен, кажи какво да работя днес, та хем да имам добри пари, хем да съм свободен!
Чанев прокара пръсти през оредялата си вече коса и рече:
– Не знам ти, но ако аз бях сега на твоите години, щях веднага да се запиша в някоя партия!Няма смисъл да избираш, защото всички партии са един дол дренки и на едно подчинение! По-добър бизнес от това да си политик, днес няма! Получаваш много пари незаслужено, правиш каквото си искаш и никой не може да ти държи сметка за нищо! Абсолютна анархия!
– Дааааа…! – измърмори Венци – Значи, за да се оправят генерално нещата, трябва всички политици да бъдат унищожени?
– Може би, но нали трябва все някой да заеме тяхното място?
– Малко ли читави хора има?
– Така е, но читавите не се натискат, да стават политици и управляващи!
– Защо?
– Защото знаят същността на човешката природа! Предпочитат да са СЕЙСКАЙ, отколкото да си усложняват живота!
– Какво е сейскай?
– Това е изкуството да живееш в небето, а да си тук, на земята!
– Възможно ли е това?
– Разбира се! От всички народи по света, единствено българите го могат…!

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.