Форумът

Switch to desktop

Икономика

Постна пица, мазен бакалски тефтер и много, много въпроси....

Рачо ПетровСпомняте ли си, че в зората на изгряващия финансов гений, който България има щастието да има за финансов министър, той се опита да демонстрира хумор пред закачливите журналистки – БЮДЖЕТЪТ ЗА 2010 ГОДИНА Е КАТО ПОСТНА ПИЦА, НО ВСЕ ПАК СТАВА ЗА ЯДЕНЕ!!!

Да ама не,оказа се,че и постната пица е с пари, но такива няма в бюджета - онези маскари от тройната коалиция са ги изяли, а ние не знаехме?!! И се започна безшумно ограбване на държавата,изгребване на всичките й резерви. Виновни персонално няма, а колективна отговорност по принцип не съществува. Нека да погледнем фактите.

Господа приватизаторите, с особени заслуги,правителството на Ив.Костов, приеха нов закон за концесиите, който практически узакони откритото ограбване на страната срещу жълти стотинки и някои екстри за отбран кръг от "наши" хора.

Правителството Сакскобургготски даде практически неограничени, безконтролни права на финансовия си министър Милен Велчев, който от своя страна трансформира външния дълг на страната, като повдигна лихвата по дълга от под 3% на 8,5%, при това прехвърлен от долари в евро. Щетите за държавата от тази суапова (обменна) сделка са обект на специален доклад, доказващ конкретните икономически загуби, доказани математически, статистически и иконометрично. Доклад, който от три години отлежава при Гл.прокурор. Това означава, че липсва политическа воля истината да излезе на яве, а защо ли? Г-н Пламен Орешарски има цялата документация по суапа на М.Велчев, но когато стана министър в тройната коалиция спря да коментира темата?!!! Г-н Дянков също знае фактите, пак по служебна линия и въпреки предизборното обещание на ГЕРБ казусът да бъде разследван, нищо не се случи. Защо си отговорете сами, като си припомните кой беше Гл. Секретар на МВР в правителството на царя.

Икономическата и финансова политика на политическо ниво в парламентарната република би трябвало да бъде обект на дискусия в Народното събрание между експерти и народни представители от Икономическата и Финансова комисия. До колко сериозно се оценяват тези въпроси съдете сами по някои от членовете им – Мартин Димитров, без коментар: Дилян Червенкондев, управител на банков клон, за когото финансите са потребителски кредити и преференциални лихви, може би Менда Стоянова, която разбира от медиите, че България въвежда данък върху лихвите!! Може би музикалната педагожка Гинче Караминова, която недоумявам какво прави в Комисията по бюджет и финанси!!!

Учудва ли ви икономическото състояние на страната, на която всички и завиждат за стабилните й финанси и икономическо развитие и то в период на криза в световната икономика, но за съжаление това виждат само управляващите в България. Каква е истината?

За изминалите три и половина години Министерство на финансите е тиражирало вътрешни заеми чрез Държавни ценни книжа (ДЦК) на сума над 6 млрд.лв за покриване недостига по бюджета при лихва 5-7% за 5 до 10 години. Бяха национализирани частни здравни фондове, отложени плащанията по настъпващи вече плащания на ДЦК, а настъпващите валутни плащания по външния дълг на М.Велчев бяха покрити с нов заем, в даването на който са участвали голям брой неизвестни "родоюбиви„ българи. Трагедията не завършва до тук!

Следващата седмица Министерство на финансите ще емитира в България 2 аукциона в рамките на една и съща седмица, което не се е случвало от годините на ранния преход. Единият аукцион е за 45 млн.лв, което в рамките на нормалните нива (20-50млн.лв.) при годишна лихва 3%,5 годишни облигации. Вторият аукцион обаче е за първоначално емитиране на 6-месечни съкровищни бонове за рекордната сума от 800 млн. лв.!!! Лихвата още не е определена, тъй като първичните дилъри трябва да подадат състезателни поръчки, въз основа на които ще се определи лихвения процент. Учудвам се къде е опозицията в Парламента. Фискалният резерв е слязъл под законодопустимия критичен долен праг (4,5 млрд.лв по Закона за държавния бюджет за 2013 г.). Според баланса на управление „Емисионно" на БНБ към петък миналата седмица България е разполагала с около 3 млрд. лв. фискален резерв, ако това може да се нарече резерв. Поради сериозната нужда от свежи пари са дръпнати средства от Сребърния резерв и вероятно от специално създадения фонд за АЕЦ „Козлодуй", тъй като само там има динамика. Говори се, че плащанията по задълженията към земеделските производители ще бъдат погасени със средства от Фискалният резерв. Ако междувременно не дойде някакво временно финансиране, т.е прихващане на средства от ЕК в Брюксел, означава, че от 3 млрд.резерв ще останат под 2 млрд. лв. На този фон заклинанията на г-н Парамов в интервюто му за пречещия Валутен борд едва ли са случайни. Просто кредитните милионери и печатницата за пари трябва да си свършат работата. Къде останаха силните думи за създадения, едва ли не по наша идея Пакт за стабилност, г-н Дянков? По някои сведения вие сте се насочили след 1 юли към Вашингтон, тъй като Световната банка няма нужда от вашите услуги. Според някои прости изчисления приходната част на тазгодишния ви бюджет изостава с около 650 млн.лв. на месец. Вероятно затова е аукциона за 800 млн.лв., плюс 45 млн.лв. текущи свежи пари. Когато корабът потъва има едни пъргави животинки, които първи напускат потъващия кораб. Не бих желал да съм на мястото на следващия финансов министър, но е интересна реакцията на капитана на кораба. Тя прозира в интервюто му пред OFFNews, където по думите на Премиера г-н Цветанов ще напусне кабинета, за да оглави предизборния щаб на ГЕРБ, съгласно приетия от тях закон!!! Няма защо да се притеснявате от анонса - Менда Стоянова - министър-председател. Това е изстрел за отвличане на вниманието от подготвяният от кукловодите нов министър председател – г-жа Кристалина Георгива.

На всички е ясно, че идването като Господ Бог в Горубсо, Кърджали и ВМЗ за частично покриване на съществуващите бакалски тефтери, не може да спаси гражданите на България, да заличи бакалския тефтер на държавата България, докато още съществува. Достатъчен е баластът на междуфирмената задълженост, на вътрешния дълг.

 

 

 

 

 

+ФорумЪт