Нова държавна компания е още от същото

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Нова държавна компания е още от същотоЧувам, че щом чуждестранни държавни компании като OMV, EVN, CEZ и други могат да са държавни, то и в България може. Разликата е огромна. Тя е, че в тези плюс много други във Франция, Румъния и други давани за пример страни, не много над 50% от капитала им всъщност е държавен. Останалите акции са листнати на борси и много частни собственици също притежават дялове. Така те са в състояние да осъществяват контрол върху мениджмънта.

Да бъде по-ефективен, рационален, да работи в интерес на акционерите, а не на министри и техните олигарси. Това са истински корпорации, които растат, придобиват активи в чужбина, печелят.

 

В България държавните компании са 100% държавни, шефовете им се отчитат само на министрите и гигантските загуби не правят впечатление на никого. Защото това са бюрократични структури, изградени в угода на властта, не на хората. Затова енергийните компании в Румъния (където дори атомната централа в Черна вода е на борсата с частни акционери) печелят милиарди, а тук са пред фалит. Не защото нашите директори са по-тъпи. Просто манталитета и приоритетите им са различни. Системата е тъпа и сгрешена. И произвежда глупави решения.

 

Може ли да променим това? Да. Преди 2 години Демократична България предложи до 20% от всички държавни компании да се листват на фондовата борса. Това, заедно с други фактори, ще донесе коренна промяна.

 

Няма да стане със сегашните обаче. Преди няколко месеца предложихме в Общинския съвет листването поне на Софийски имоти. Да видим как ще работи. Получихме категоричен отказ. С несериозни мотиви. Но истинските са, че ГЕРБ са свикнали да работят на тъмно, прозрачността им пречи.

 

Затова нова държавна компания е още от същото. Загуби, корупция, обогатяване на единици. Няма как да доведе до нещо добро, преди сериозно реформи в управлението.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.