Да работиш над облаците

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Да работиш над облацитеТова е спорт като всички останали, но заради своята екстремност не се препоръчва да се практикува от всекиго. Свързан е с рисковани маневри и смразяващи лупинги. Това е въздушната акробатика, а в началото на септември край Берлин се проведе световното първенство.

Там от „Дойче Веле“ ни срещат с един от асовете в този спорт – французинът с руска кръв Никола Иванов. Той форсира самолета си винаги до предела на възможностите му, а това означава до 425 км/ч .

 

„Човек сякаш наистина се намира в някакъв друг свят – летейки над планините и езерата или над дърветата и виждайки всичко от горе. Това е нещо наистина красиво“, споделя пилотът. Иванов е сред топ състезателите по въздушна акробатика, а прякорът му е „Бързият корсиканец“, тъй като е роден и израсъл на остров Корсика. Летенето винаги го е впечатлявало.

 

„Исках да стана капитан на самолет, и когато започнах да се уча за пилот, открих въздушната акробатика. И реших да пробвам за удоволствие. Впоследствие започнах работа като учител в училище по въздушна акробатика, дойдоха състезанията, и така всичко започна стъпка по стъпка“, признава Иванов. Допълва, че не е искал да прави това, но животът му така се е развил.

 

В дисциплината Air Race, най-бързата в света надпревара във въздушната акробатика, се включва от 2003 година. Условието в това състезание е да се премине колкото може по-бързо през един паркур, като се лети между кули.

 

Недалеч от Берлин се провежда шестият от общо осем етапа на състезанието. С всяка обиколка състезателят събира точки, като този, който получи най-много точки – печели. По време на състезанието пилотите изпитват огромно физическо напрежение.

 

„Преди две години световен шампион стана британецът Найджъл Лем, който е с 10 години по-възрастен от мен. Въздушната акробатика обаче не е зависима от годините. Човек може да се състезава дотогава, докато му прави удоволствие“, смята Никола Иванов.

 

Неговата машина е ултра лека и бърза колкото състезателна кола. Развива до 425 км/ч . „Преглеждам дали всичко функционира добре. По принцип няма нужда да го правя, защото за това се грижат хората от екипа ми, но така се разведрявам“, продължава Никола. А състезател в спорт като въздушната акробатика определено има нужда от свежа глава. Никола Иванов рискува почти всеки ден живота си, а работното му място винаги е над облаците. Професионален състезател като него се издържа от пари от спонсори и реклами.

 

„Наистина е опасно, но ние имаме достатъчно опит в това, което правим А и не правим някакви безумни неща, защото всичко е точно пресметнато“, уверява състезателят. Преди всеки старт Никола си представя стотици пъти мислено своя полет. Това го успокоява.

 

„Като всички останали пилоти преди всяко състезание се чувствам напрегнат. Мисля през цялото време за предстоящия полет, но щом седна в самолета по-скоро се успокоявам и се наслаждавам на полета“, споделя Никола.

 

Тук обаче не става дума само за удоволствие, а и за пари. Постъпленията от реклама се определят според мястото в класирането.

 

Свободни падания, лупинги и адреналин винаги са в неговия арсенал. „Опитвам се да изглеждам весел. Външно изглеждам спокоен, но вътрешно се усещам много нервен“, казва в заключение Никола Иванов. А нервността, подобно на риска е неизменна част от въздушната акробатика. Важното е човек да може да лети, а дали по време на полет може да се радва на гледката от въздуха, това запазва в тайна.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимка: „Дойче Веле“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.