Духът на ангелите е жив и днес

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Духът на ангелите е жив и днесЕдно от най-красивите неща преди Коледа, които носят топлина са играчките, особено ако те са дървени ръчно изработени ангелчета от фирма с вековна традиция. Не, това не е приказка, защото наистина има една фирма в Германия, която все още пази жив духа на малките ангелчета, и ги възкресява точно преди най-светлите празници.

Обикновено ангелчетата са изрисувани със зелени крилца на бели точици. Традицията поставят две жени, които точно преди 100 години създават своя бизнес с коледни ангелчета. Това са Маргарете Вендт и Маргарете Кюн. Днес фирмата е притежание на семейство Вендт и в нея работят 84 художника, от които единствено 4 жени рисуват само лицата на духчетата.

 

„Всичко е във фигурките. В хармонията между форма и цвят се крие излъчването, което носят дървените ангелчета. Причина за това е стремежът фигурките да изглеждат като художествени произведения. Това е изкуство, което днес определяме като дизайн“, разкрива пред „Дойче Веле“ Клаудия Беер – роднина на съоснователките. Всичко започва с прецизния избор на дървения материал, който задължително трябва да отлежи най-малко две години, преди от него да започнат да се произвеждат малките ангелчета. След това се обработва на струг, пресова се и се шлифова, докато не се получат стотици малки частички преди да отидат в ателието. Там се преглеждат детайлно дали нямат някакви наранявания, дали са еднакви по големина. С ножче за бръснене внимателно се правят мъничките къдрици на ангелчетата, които правят небесните създания да изглеждат изключителни. Всяко ангелче се състои от 20 части, при някои дървени играчки те достигат дори до 80. Следва боядисването им, като първо се лакират, след което се нанася бялата боя, която изсъхва за около седмица. Инес Кьолнер рисува фигурките от години, но все още се радва, когато види как изглежда някое от нейните ангелчета. „Когато отида в магазина и ги видя, веднага познавам че ние сме ги направили“, признава тя. Духът на Маргарете Вендт е жив и днес във всяка една отделна фигурка. И личицата на ангелчетата изглеждат така, както преди цяло столетие. Изкуството да се изрисуват по подобен начин не може да се владее от всекиго. Уте Шрайтер е една от тези художнички, които се занимава само с това, да рисува лицата на фигурките. „Когато ги погледне човек, вижда че сякаш изглеждат еднакви, но всъщност всяко ангелче изглежда по различен начин, както е и при хората, казва тя. Така изглеждат и днес небесните фигурки от Ерцгебирке и дори сто години по-късно са все още изключително популярни. Стилно опаковани те потеглят за различни кътчета по света, за да доставят поне малко светлина в домовете на хората.

 

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле“
Снимка: „Дойче Веле“

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.