Комунизмът слага прът в колелата на енергийния преход

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Мина Escondida (най-голямата медна мина в света)В Чили се случва нещо, което може с един удар да унищожи всички обещания, мечти и планове за енергийни преходи и зелени революции по света:

Комунистическата опозиция се опитва да прокара закон, с който драстично да се вдигнат концесионните такси на минните компании – особено във времена на високи цени на металите. Отнася се за добива на мед и литий – металите, които стоят в основата на енергийния преход.

Предложението вече е било одобрено от минния комитет в конгреса им. Разбира се, заявената цел на закона, като всеки подобен, е „обществото“ да получи по-голямо парче от пицата, която иначе „чуждите инвеститори отнасят“.

Ако това бъде прието, инвестициите на глобалните компании в сектора там ще бъдат силно ограничени. Това е прекрасен пример за т. нар. „политически риск“, който се явява основна пречка пред развитието на добива в голяма част от света.

Забележете, че Чили е нещо като Саудитска Арабия х 3 за медта и лития – държи над 30% от световния добив и запаси на мед и над 50% от запасите на литий. И двата метала ще станат не просто безумно скъпи, а ще настъпи глобален недостиг, който реално ще спре процесите на бърза електрификация във всички икономически сектори.

Положението е подобно и в много други страни, които силно зависят от приходите от добива на метали – навсякъде правителствата се опитват да получат по-голям дял от печалбите във времена на високи цени. Тази теза ни е болезнено позната и от тук.

Парадоксалното е, че по този начин политиците се превръщат в най-високата бариера пред осъществяването на собствените си обещания и политики за „зелено бъдеще“. Точно това обаче може да се очаква, когато се опитват да задоволят едновременно желанията на бедните за повече безплатен обяд и утопиите на богатите за „прекрасен нов зелен свят“.

Просто червен комунизъм и зелен комунизъм се сблъскват челно…

Между другото, снимката на мина Escondida (най-голямата медна мина в света) ясно показва колко зелен е той.

Подробностите са тук: https://www.mining.com/worlds-top-miner-warns-against…/

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.