Не бързайте да се радвате на спада на цената на природния газ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Илиян ВасилевНе бързайте да се радвате на спада на цената на природния газ на борсата в Холандия – тези дни падна под 60 евро/МВтч. Това си е направо срив, но е моментно състояние и изобщо не трябва да се взема пред вид при стратегиите за обезпечаване на достатъчно евтин газ. Единствената причина е топлото време. Критичният момент ще настъпи при рязко студено време и минусови температури. Да напомня – всякакви прогнози каква ще бъде зимата, в средата на октомври, са несериозни.

Нормално в особено студени дни – консумацията е около 15 милиона кубически метра на ден. От тях максимум 4,7 милиона кубически метра и то в началото на сезона, когато пластовото налягане е по-високо, могат да се теглят в Чирен. Да напомня, че това е много скъп газ.

Към края на сезона – февруари – март, налягането пада и тогава могат да се теглят под 3 милиона кубически метра на ден. Имаме и около 3 милиона кубически метра от азерски газ и това е оптимистично /тоест ако има допълнителни доставки над вече договорените/. Иначе договора ни е са стандартни 2,7 милиона кубически метра на ден Ок, да приемем, че това е при ултра студено време, но дори и в нормално студено време пак консумацията е 12 милиона кубически метра. Значи недостига е между 4,5 и 7 милиона кубически метра – и това трябва да се покрие от текущи доставки, тези за които уж Булгаргаз обяви търгове. Но вижте количествата по търговете на Булгаргаз за ноември и декември – това са 2 милиона МВтч, или по 3,8 милиона кубически метра на ден. Тоест пак остават извън търговете за „договаряне“ между 1 и 5 милион кубически метра на ден, които Булгаргаз трябва да взема на спот пазара или да договоря извън търговете?! Тези „профита“ отказаха шестте карга, които можеха да ни поставят в положение на излишък, при сигурно евтин газ, тоест напълно възможен за препродажба и балансиране, но с обезпечени баланси.

Има и друго обяснение, че са се договорили извън търгове с някой да доставя природен газ. Изобщо Булгаргаз се договори са ДЕПА и Митилинеос да ни балансират пазара?!

Скоро ще разберем какво ще ни струва това. Но изложеното ви показва, че отново Булгаргаз и служебните началници ни поставят на ръба.

Само и само да не внесат американския газ.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

1 коментар

  1. Анализи и прогнози на Илиян Василев: 1. Син поток не може да се построи / син поток транзитира газ от години/. 2.Турски поток не може да се построи /турски поток транзитира газ от години/. Същия анализатор и успешен в прогнозите като Осман Октай. 1:1. Mедиите имат нужда от медиуми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.