Дано тази благородна завист да доведе до по-бързо изграждане на терминали

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

35 танкера с втечнен газ чакат на опашка за разтоварване около Испания и средиземноморието35 танкера с втечнен газ чакат на опашка за разтоварване около Испания и средиземноморието. Някои от тях ще се наложи да чакат седмици, защото Европа (все още) няма достатъчно терминали и капацитетът им е натоварен. Историята, обаче, не свършва до тук.

Днес имаме нови развития, които са доста логични. Голямата конкуренция и голямото предлагане на газ води до срив на цените – Reuters пише, че испанският търг за газ на 19 октомври е завършил с цена от 31.77 евро на мегаватчас (това е над 90% срив спрямо пиковите стойности на TTF през август когато газът се търгуваше около 350 евро).

Тази ниска цена в Испания се дължи на факта, че все пак Испания има шест терминала за втечнен газ, които са натоварени на максимум и осигуряват голямо предлагане на газ на Иберийския полуостров (при ниско потребление, тъй като времето е доста топло за сезона).

Други страни, които все още нямат изградени терминали за втечнен газ, сега благородно завиждат на Испания. Дано тази благородна завист да доведе до по-бързо изграждане на терминали, най-вече в Германия, така че скоро да забравим за изкуствената енергийна криза, предизвикана от Газпром.

Няма да се уморя да повтарям – щом Нидерландия може да изгради чисто нов терминал за 6 месеца, значи и другите могат. Да се концентрират върху това вместо постоянно да говорят за ограничаване на потреблението на енергия.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.