Цената на златото отново проби над 1800 долара за тройунция

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Даниел Василев

По-рано днес цената на златото отново надхвърли психологическата граница от 1800 долара за тройунция, на която се намираше за последно на 12 август тази година. С изключение на кратък период в началото на октомври, от лятото до началото на ноември жълтият метал поевтиняваше. Дъното беше достигнато на 3 ноември, когато златото откри подкрепа при цена от 1629 долара за тройунция, от която се върна към растеж, поскъпвайки с над 10% само за месец. Благодарение на това, виждаме един от много силните месеци в историята му.

В евро златото остава над 1700 долара за тройунция към началото на търговията в понеделник. От януари то нараства с над 9% и един от малкото активи, които са „на зелено“. Ако ценовият растеж продължи, металът може да изпревари поне официалната инфлация, която е 10% през ноември, според Евростат.

Среброто проби над 23 долара за тройунция. Това е значително повишение, като се има предвид, че към септември то се търгуваше при цена от под 18 долара, т.е. само за няколко месеца има ръст от 30% в доларово изражение. В евро то надхвърли 22,10 за тройунция в началото на търговията. Дъното му от 17,85 евро за тройунция беше постигнато на 30 август.

Кое подпомага цената на злато?

 

След като през октомври достигна най-високата си стойност от 1986 г. насам, щатският долар, представен през доларовия индекс, се срина с 8,3%. Междувременно лихвата по бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ, също се понижава. Тя достигна най-високата си стойност от Голямата рецесия през 2008 г., надхвърляйки 4,24% на 27 октомври. За малко над месец ставката се понижава със 17%.

Глобално златото е деноминирано в долари. Поевтиняването на щатската валута спрямо други валути, при равни други условия, означава поскъпващо злато. Но само тя не е достатъчна, за да обясни ценовите динамики. Както виждаме, златото расте повече, отколкото доларът спада.

Друг фактор е свиването на лихвите по щатските облигации. Те са инструмент, с който златото се конкурира, защото и двете се разглеждат като безрискови. Затова има обратнопропорционална връзка между промените в ставката по тях и цената на златото. Казано просто, когато лихвата расте, златото има тенденция да се понижава. Темата разглеждам по-подробно в този анализ.

Особено важно е и световното търсене на злато. През третото тримесечие то нарасна с 18% на годишна основа. Както стана ясно, централните банки купуват интензивно метала, а индивидуалните инвеститори също продължават да търсят спасение от високата инфлация в него.

Рецесия пред портите

 

Както съм коментирал неведнъж, увеличаването на лихвите след десетилетие на безпрецедентно ниски ставки, несъмнено ще се отрази на икономиките. По всяка вероятност те ще влязат в комбинация от рецесия и инфлация, след като вече мерките на централните данни дават се отразяват негативно на имотните пазари в Европа и САЩ.

Когато това се случи, можем да очакваме фондовите пазари, облигациите и всяка отделна валута да понесат удар. До момента увеличаването на лихвата винаги се е отразявало негативно на борсите. В контекста на това, дори и лихвите по облигациите да продължат да растат, инвеститорите вероятно отново ще се обърнат към златото. При предишни кризи то винаги е действало като спасител на покупателната способност и растяло, както коментирам в свързаната по-долу статия:

Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Точно този сценарий се разви след Голямата рецесия. Златото навлезе в нея при цена от около 670 долара за тройунция, нарасна до 1000 долара, спадна обратно до 730 към октомври 2008 г. и към 2011 г. се беше изстреляло до 1888 долара за тройунция – най-високата си цена в историята до този момент. Ако той се повтори днес, трудно е да се каже къде ще достигне металът в следващите няколко години. Потенциалът за растеж не е малък.

 

Текстът е написан специално за Tavex.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.