Целият дефицит натрупан за пет месеца беше премахнат за един месец

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги АнгеловЗа първите пет месеца на 2023 година беше натрупан бюджетен дефицит от 1.2 милиарда лева (1200 милиона лева). Обаче през юни, само за един месец, целият този дефицит беше елиминиран и бюджетът завърши полугодието с балансирано салдо (дори лек излишък).

И така, целият дефицит натрупан за пет месеца беше премахнат за един месец. Не е лошо постижение. За някои песимисти е изненада – те твърдяха, че неизбежно вървим към фискален срив. Но всъщност не е такава голяма изненада за тези които следят процесите, особено като се има предвид профилът на данъчните и неданъчните приходи тази година заради големите свръхпечалби на бизнеса и натискът за увеличение на заплатите.

 

Данните за първото полугодие са положителен знак, че тази година е съвсем реалистично да се постигне нисък дефицит и да се изпълнят Маастрихтските критерии за еврозоната. Разбира се, ще има нужда от много работа и много усилия до края на годината, особено от приходните агенции и от министерствата, които трябва да внимават за ефективното използване на бюджетните средства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.