Медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевНякои интересни данни и изводи от новия доклад Critical Minerals Market Review 2023 на Международната агенция по енергетика:

1. Пазарът на критични (за енергийния преход) суровини расте с бързи темпове – достигайки 320 милиарда долара през 2022 г. Литият поддържа най-висок темп на растеж, но медта си остава доминиращата суровина, заемайки над 60% от целия пазар (почти 200 милиарда долара). Това е важна новина за България.

2. Цените на най-масовите технологии на енергийния преход вече не намаляват, а устойчиво растат. Това се отнася за практически всичко – от батерии до соларни панели и вятърни генератори – и се случва въпреки огромната вълна от субсидии и всякакви форми на подпомагане. Надеждите, че ще стават само по-евтини с времето, се оказват заблуда.

 

3. Концентрацията на добива и рафинирането на суровини не се изменя съществено през последните 5 години. Китай напълно доминира индустрията на енергийния преход и това не се променя въпреки всичкото говорене по темата.

 

4. Последната графика показва разликата между добива днес (2022 г.), очаквания добив (Anticipated supply) и вероятния сценарий (APS = advanced pledges scenario) за търсенето през 2030 г. Въпреки, че литий, никел и кобалт получават най-голямо медийно внимание, медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода – видимо е най-голяма дупката там. Също добра новина за България.

 

Медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода Медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода

 

Медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода Медта продължава да бъде най-високата бариера пред прехода

 

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.