Събарянето на вятърни перки, за да може да се добиват повече въглища, би трябвало да отвори очите на всекиго

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Събарянето на вятърни перки, за да може да се добиват повече въглища, би трябвало да отвори очите на всекигоГерманският енергиен гигант RWE започна да демонтира няколко вятърни турбини, за да освободи място за разширяване на мината си за въглища в Харцвайлер. Общо осем вятърни турбини ще бъдат демонтирани. Това се прави, за да се гарантира енергийната сигурност на Германия, която продължава да се бори с последиците от енергийната криза, свързана със санкциите срещу Русия.

Нещо ми се губи в цялата история:

Вече повече от две десетилетия немските политици обясняват на средния бюргер (а оттам и на средния европеец), че замяната на фосилните горива с ВЕИ ще доведе до повече енергийна независимост, енергийна сигурност и по-евтина енергия. Тази мантра достигна фалцетни нива, откакто Русия нахлу в Украйна. Разбира се, бегъл поглед върху фактите бързо опровергава твърденията им, но да кажем, че хората са твърде заети с ежедневните си проблеми, за да го осъзнаят…

Тази история със събарянето на вятърни перки, за да може да се добиват повече въглища, обаче би трябвало да отвори очите на всекиго. Очевидно собственият добив на въглища води до енергийна независимост и сигурност, а не забучването на перки – дори, когато последните вече заемат всеки квадратен километър свободна площ. Самите политици ясно го казват.

Кое не е ясно, не разбирам?

Фактите ще бъдат такива, докато не се появи изключително евтино и мащабно решение за съхранение на огромни количества ток. Такова засега няма.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.