SLB чудесно отразява положението в целия бранш

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

SLB чудесно отразява положението в целия браншSLB (Schlumberger) – най-голямата компания в света в услугите, свързани с добива на нефт и газ – публикува резултатите си за последното тримесечие и пълната 2023 г. Те се приемат като отличен индикатор за развитието не само на бранша, а на цялата нефто- и газодобивна индустрия.

Това е така, защото SLB работи навсякъде и практически с всички големи играчи в сектора – както частните, така и държавните компании.

В резюме:

SLB расте с изключително бързи за мащаба си темпове – 18% ръст на приходите и 25% ръст на печалбата на годишна база (за Q4). Радикално намалява дълговете си, изкупува акции, увеличава дивидента. Изгледите за идващите години са страхотни като големият ръст се очаква в Близкия Изток и в моретата и океаните.

Бегъл поглед върху данните на първата картинка показва ясно, че от дъното в началото на 2020 г. компанията расте консистентно като практически винаги надхвърля очакванията на анализаторите за печалба. През 2023 г. обаче пазарът остава сляп за този ръст – цената на акциите достигна над $60, след което се срина до под $50 днес. Това е нелогично и няма как да продължи дълго.

SLB чудесно отразява положението в целия бранш. Компаниите растат стабилно като приходи и печалби, като практически не се влияят от краткосрочните изменения в цените на нефта и/или газа (за разлика от добивните). Тежките дългове от миналото се покриват много бързо и дивидентите растат. Никой не бърза с големи инвестиции в скъпо оборудване и цените на услугите им стабилно растат.

Според мен само въпрос на време е пазарът да отрази малко по-адекватно икономическата реалност. Неслучайно, секторът остава с най-голяма тежест в портфолиото на ДФ Експат Природни ресурси. Разбира се, това е само мое мнение и не е препоръка за инвестиции.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.