Семейство Прокопиеви и сие се среща с правителството

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Почти цяла седмица журналистите от всички медии у нас бяха обсипвани със съобщения за планираната и вече проведената на 3 ноември Четвърта годишна среща на бизнеса с правителството. Присъствието от страна на управляващите наистина бе впечатляващо – на любезната покана за участие освен министър-председателя, се отзоваха още и неговият финансов гуру Симеон Дянков, както и най-важните министри – на икономиката, регионалното развитие, на транспорта и на околната среда. Веднага се вижда, че това са ключовите ведомства на държавата, които разпределят и усвояват най-големи бг-бюджетни и европейски средства.   Целта на организаторите на форума изглежда ясна – хората, които имат достъп до всички фондове и пари в държавата, събрани на едно място.   От друга страна на срещата ще е семейство Прокопиеви и най-близките му съдружници и съмишленици.   Многозначително, нали? Освен самият Иво, тук са още жена му и главен редактор на седмичника на клана, разбира се семейният политолог Иван Кръстев, активно участващ и в телевизионната медия на Прокопиев, както и спряганата преди време за министър и близка до семейството Кристалина Георгиева. Не е трудно да се досетим и какво ще бъде обсъждано, не по време на официалните разговори и дискусии, а преди и след тях – парите и тяхното разпределение така, че да попаднат в правилните хора. Разбира се и това как да бъдат усвоявани – „в съответствие с изискванията“ на закона и на европейските принципи. Резултатите ще ги видим в следващите месеци.
Прави впечатление и самото наименование на срещата – „Накъде след първите 100 дни на правителството: България в търсене на нов модел за растеж“. Оказва се, че след 20 години търсене, пак не сме намерили верния модел за икономическо развитие и ни предстои да свършим това чак сега. Картинка, позната ни още от времената на възхода на кръга „Капитал“ – края на Виденовото управление и качването начело на властта в държавата на хората на Иван Костов.Тогава също поемахме по нов път, както и през 1989 година. Нема лошо – бедата е, че от толкова нови пътища, май перманентно сме в безпътица. Но обърнете внимание как тук са свързани в едно две на пръв поглед трудно съпоставими неща – първите 100 дни на правителството на голямото говорене и растежа. Думата „криза“ не я виждаме, вероятно сме я отминали и сега задачите на кабинета „Борисов“ според Прокопиев и компания са да поемем към „нов растеж“ – разбирай към усвояване на парите, които има в държавата и които Европа ни дава все още.
След подобна среща, ако някой е имал някакви илюзии относно това кой държи кранчето в държавата и ще имаме ли най-после истински модел на свободна пазарна икономика, време е да ги забрави. Онова, за което се досещахме, вече е реалност – новите кръгове и новите „приближени на императора“, които ще се опитат, докато в Брюксел се усетят, да приберат някой и друг милиард за собствени нужди.Това е положението. Който не го харесва, да си търси друга държава, тази вече е заета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.