На чаша греяно вино край коледния пазар в Хайделберг

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

На чаша греяно вино край коледния пазар в ХайделбергНяма коледен пазар в Германия, на който да не се предлага греяно вино. И този в Хайделберг не прави изключение. Романтичният Хайделберг, разположен високо над река Некер, в дните преди Коледа предлага още по-голяма романтика, подгреяна и с вино на местния коледен пазар, разполагащ с над 140 сергии.

Особено любимо занимание за децата по това време на годината е карането на кънки на ледената пързалка на Карлсплац.

 

„Обичаме това питие и със сигурност отново ще го пробваме“, казва една азиатска туристка. За други пък няма нищо по-добро за Коледа от греяното вино и срещите с приятели. От 25 години насам Кристоф Шнайдер дарява посетителите на Марктплац с греяно вино.

 

„Обикновено най-оживено при нас е след 17 часа, когато хората минават след работа. Получава се истинска навалица, защото всеки е дошъл за удоволствие“. казва той.

 

На чаша греяно вино край коледния пазар в ХайделбергОсобено се гордее с новото си Мерло, което не е толкова сладникаво на вкус за разлика от повечето местни вина. „Имам клиенти, които признават че от две-три чаши вино не изпитват никакво главоболие“, допълва Кристоф. Голяма част от гроздето за неговото вино идва от лозята на Адам Мюлер, намиращи се на около 20-тина минути път с кола от Хайделберг. Винопроизводителят Матиас Мюлер предлага не само класическото червено греяно вино, но и бяло и дори розе.

 

„Традиционно тук пием червено греяно вино, но в последните години все повече хора търсят и бяло вино, което е по-леко и ароматно. В Хайделберг предлагаме и греяно розе“, казва Матиас. Но какво наистина придава специфичния вкус на греяното вино в региона? Тайната ни я открехва съпругата на Матиас- Натали.

 

„Рецептата по която работим в момента е колкото и стара, толкова и елементарна. Наследили сме я от нашата прабаба Грета, и основните съставки са три подправки, канела, карамфил и анасон, а сред плодовете класическите – лимон и портокал“, разкрива Натали.

 

Всъщност даже римляните са подслаждали по подобен начин иначе киселото вино по подобен начин. В средновековието пък хората нерядко се замисляли за святостта на виното, отъждествявайки го разбира се с Христовата кръв. Греяно вино в Германия с комерсиални нужди се прави едва от 50-те години на миналия век насам.

 

На чаша греяно вино край коледния пазар в ХайделбергНа коледния пазар в Хайделберг то обикновено върви и с нещо вкусно като картофена палачинка или гъби. Тук то е навсякъде, и е част от начина на живот в Хайделберг. Ако спрете пред щанда на Рита Фест, ще я видите сама да го приготвя от червено вино, захар, сушени плодове и подправки.

 

„Ние сме единствените, които продължаваме сами да си правим греяното вино вече 31 години. Работата е много, но ние го правим, защото за нас е важно да задоволим с качествено греяно вино клиентите си“, споделя Рита.

 

И така навсякъде търговията върви по-добре с чаша греяно вино. Това с пълна сила важи за Хайделберг, градът където човек със сигурност може да се чувства на топло.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.