Upcycling: Да направим от старото, нещо ново

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Upcycling: Да направим от старото, нещо новоВсе повече креативно мислещи хора търсят начини за оползотворяване на тоновете боклуци, които произвеждаме всеки ден. Тази тенденция продължава да се разширява. През 2012 година Катрин Метцлер открива в Дюселдорф малко магазинче, наречено Planet Upcycling, където креативната дизайнерка показва, какво стои зад това мото.

 

Прави стилни и елегантни чанти от пожарникарски маркуч или малки, гумирани портмонета от кутии за безалкохолно. Ане Катрин Метцлер е в търговията с рециклирани продукти от пет години. Чрез преработката на стари и непотребни неща, тя им придава нови функции, а всичко, което можете да си купите от магазина, преди това просто е било боклук.

 

„Правя това от дете. Израснах в бившата ГДР, а дядо ми беше шивач. Правеше костюми след преработката на стари палта, и винаги ми казваше, че всичко трябва да се използва, защото от него може да се направи нещо ново“, казва дизайнерката.

 

За да покаже на другите ползата от използването на непотребни неща за създаването на нещо ново, Катрин води редовни курсове и работилници. За една от работилниците набавя материал от местен търговец на велосипеди, за който разбира се не плаща нищо. Търговецът от своя страна е доволен, че ще се отърве от непотребния боклук като стари велосипедни гуми.

 

„Така не е необходимо сами да ги изхвърляме, а получаваме възможност безплатно да се отървем от тях“, признава продавачът. Най-хубавите предизвикателства за дизайнерката са поръчки на клиенти, които искат да им направи нещо ново от стари, но ценни със своята сантименталност вещи. Така ,по поръчка на една клиентка, Катрин прави от стара риза боксерки.

 

„Най-хубавото при рециклирането на старите вещи, които напомнят за миналото е, че правя нещо ново, което запазва спомените. Често идват хора, които носят неща, напомнящи им за скъпи хора, или за определен ден например“, казва Катрин.

 

Според нея използването на рециклирани продукти е свързано с манталитета на хората, тъй като има такива, които гледат по различен начин на неща, които са отишли вече на боклука, и си казват, че това е ресурс, който може да се използва.

 

Ане-Катрин не само създава нови неща, рециклирайки непотребни вещи, но предлага и вещи на други свои колеги. За повечето от тях припечеленото от продадените продукти е като допълнителен доход. Цените им са прекалено ниски, ето защо не може да се живее само от тях. Ева Мария Биске, от градската фирма за почистване, също се възползва от креативността на дизайнерката, носейки й изхабени светлоотразителни жилетки. Това радва и двете – едната защото си спестява изхвърлянето на непотребните жилетки на боклука, а другата, защото прави от тях чанти например. Тъй като и тя не може да живее само от продажбите им, решава да предава знанията си на околните, организирайки различни курсове. За задача на участничките в един от тях поставя, да направят нещо от въпросните стари гуми. Те пък с креативното си мислене дават нови идеи на Катрин, и така ползата е взаимна. А гумите вместо на боклука, отиват за направата на красиви бижута или малки чантички. Не вярвате ли? Ами опитайте и вие в къщи да придадете нов живот на нещо старо.

 

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.