Кухнята не винаги е статична, а понякога може да изглежда доста динамична, особено в датската столица Копенхаген, известна като рай за всички велосипедисти. Там се намира и първата в кралството велокухня. Една нова услуга, предлагаща гурме изкушения там, където е най-добре – навън.
Работата за Мортен Крюгер Вулф започва с покупката на съставките за едно четиристепенно меню, а всичко, от което се нуждае е неговото товарно колело, разбира се, с електрическо задвижване.
„Като готвач искам да съм мобилен и да приготвям храната там, където пожелая, а тук в Копенхаген има толкова красиви места, които можем да посещаваме с моите гости и да готвим“, казва Мортен. Отделните съставки за манджите, които готви, намира на местния пазар. Днес се е спрял на свежи плодове и зеленчуци, които спокойно може да побере в кошницата си. „В главата ми винаги има идеи за това какво да е менюто когато съм вкъщи, но навън импровизирам, и търся на пазара свежите и сезонни храни“, продължава той. За днес се е спрял на рибата, а в допълнение на раци и миди. Останалите съставки, като сосове и подправки вече е приготвил в домашни условия. Готвенето за него е професия мечта. След като завършва професионалното си образование, трупа опит в Англия и Швейцария, но решил да се върне у дома.
За днешното събитие е приготвил меню за десет човека, любопитни да опитат и да се запознаят с нови вкусове. Избрал е за целта едно от любимите си места, в близост до пристанището. Междувременно идват и първите приятели, които му помагат да подготви скарата. Участието в подобно събитие излиза на гостите му по 500 датски крони или около 70 евро. Тук Мортен се чувства като в свои води, да готви на възможно най-малко пространство. „Вятърът, горещината от скарата и атмосферата в центъра на града. Това е единственото по рода си място, което ме вдъхновява да готвя и ми дава сили и енергия“, признава той.
Първото от ястията е истинско предизвикателство за небцето на гостите му, защото се състои от миди и ръчно приготвено песто от билки в рапично олио. при това върху пясък. „Това е ядлив пясък. Днешното ветровито време може да докара истински пясък, но този е приготвен от хляб и мастило от октопод“, разяснява готвачът. Основното ястие е от месо на морски дявол. Активният сезон за Мортен е от май до ноември, дори при лошо време. В някои дни се случва да готви за две групи. Хубава храна на свеж въздух в центъра на града, това е нещо с голямо бъдеще и потенциал.