ВЕЛИК, ВЕЛИК, ВЕЛИК ЙОВЧЕВ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ВЕЛИК, ВЕЛИК, ВЕЛИК ЙОВЧЕВ!Може би във времената на криза, в които живеем, когато всеки се свива в черупката си, имаме нужда точно от подобни хора. Йордан Йовчев – една от легендите на световната спортна гимнастика, показа за пореден път кое трябва да се цени в обществото ни – духа мъжеството и скромността. А при него те вървят ръка за ръка. И като се прибавят спортните му успехи, те го превръщат в истински титан. Човек за пример и подражание. За разлика от мнозина бързащи да попаднат в учебниците, кичейки се гордо и незаслужено с тази си привилегия, Йовчев е вече в тях.

Показаха го и организаторите на олимпиадата, които както разбрахме от екраните бяха подготвили специален учебник по гимнастика, в който неотменна част бяха елементи от съчетанията на един от най-добрите гимнастици на планетата.

 

И дори нищо друго да не направи, самият факт, че на 39 години участва за шести път на олимпиада, в спорт, в който се изисква огромна физическа сила и енергия, непосилна за никой друг освен за Йовчев – го прави ВЕЛИК.

 

Положените от него усилия да се задържи на световно ниво в един уред като халките, при който изпълненията изискват освен физическа сила и майсторство, защото са от голяма сложност- го правят ВЕЛИК.

 

Стремежът му вече повече от две десетилетия да е сред елита на спортната гимнастика, спорт при който конкуренцията е жестока, спорт при който е успех ако даден състезател се задържи в елита на едно или две големи състезания – го прави ВЕЛИК.

 

Мнозина от неговите конкуренти, някои от които като онзи грък Тамбакос, който по престъпен начин отне златото на Йовчев в Атина преди осем години вече тънат в забрава. Спомняте ли си за него? Защото аз не. Техните имена се споменават само от тесните специалисти и познавачи. А споменът за Йовчев ще остане дълго време. Името му едва ли ще бъде забравено скоро, защото оставената от него следа в спорта едва ли някога може да бъде заличена. Затова колко и клиширано да е, можем да кажем само едно голямо БЛАГОДАРИМ ти ДАНЧО! , че ни караш да се чувстваме горди, че с примера си заразяваш малки и големи, че с цялата си кариера показа онзи дух и мъжество, които липсват на мнозина от нас за да се справяме по добре с трудностите. Благодарим ти за миговете на радост, и се надяваме таланта и безценният ти опит да спомогнат за създаването на още български спортисти, които с дух и мъжество да продължат по твоята следа.

 

Йордан Йовчев – България from Forumat on Vimeo.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.