Международна среща “Европейска седмица на зимните спортове” се проведе в Люксембург

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Международна среща “Европейска седмица на зимните спортове” се проведе в ЛюксембургВ периода 08-10 юли 2024 г. в Люксембург се проведе международна партньорска среща по проект “Европейска седмица на зимните спортове”. Срещата събра спортни организации от осем държави, които обсъдиха насърчаването на физическата активност през зимата и повишаването на осведомеността относно измененията на климата и устойчивостта чрез зимни спортове.

Основна цел на проекта е да направи зимните спортове по-достъпни и приобщаващи, като същевременно повишава осведомеността за климатичните промени и устойчивостта, което е в синхрон с Работната програма на ЕС за спорта, насочена към насърчаване на устойчивостта при реализиране на спортни събития.

 

КОНКРЕТНИ ЦЕЛИ И ДЕЙНОСТИ: ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА НУЖДИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕСУРСИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА УСТОЙЧИВИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ В СФЕРАТА НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ ЧРЕЗ:

● Анализ на устойчиви практики за организация на спортни събития в Европа;
● Изследване на влиянието на събитията от календара на зимните спортове върху околната среда;
● Изследване на предизвикателствата пред зимните спортни федерации, перспективите за развитие и изграждане на капацитет във връзка с организацията на спортни събития.

 

ПОДКРЕПА НА СПОРТНИ АСОЦИАЦИИ И МЕСТНА ВЛАСТ В ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА СЪБИТИЯ В СФЕРАТА НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ ПО ВРЕМЕ НА EВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ (#BEWINTERACTIVE WEEK):

● Организация и провеждане на Европейска седмица на зимните спортове;
● Създаване на набор от инструменти и наръчник за изпълнение на #BeWinterActiveWeek, насочен към спортни клубове и местна власт;
● Създаване на 5 видеоурока за популяризиране на събитията от EWoWS с акцент върху местния туризъм и устойчивостта, които ще участват в наградите на EWoWS (промоционални видеоклипове);
● Организиране на международно обучение с представители на 4 спортни клуба/общини (EWoWS посланици – общо 36) за всяка участваща организация, които ще бъдат обучени в организиране на събития в сферата на зимните спортове по време на EWoWS;
● Организиране на местни пилотни събития по зимни спортове с подкрепата на EWoWS посланиците;
● Организиране на местни работилници в рамките на EWoWS, които ще обучават по 12 представители на спортни клубове/общини във всяка участваща страна (общо 108).

 

ПОВИШАВАНЕ НА ОСВЕДОМЕНОСТТА ЗА ИЗМЕНЕНИЯТА НА КЛИМАТА И УСТОЙЧИВОСТТА ЧРЕЗ EВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ И СПОРТА КАТО ЦЯЛО:

● Създаване на 10 видеоурока за това как да се организират събития с нулево въздействие върху околната среда;
● Създаване на компендиум с добри практики за организиране на устойчиви спортни събития;
● Създаване на кампания в социалните медии за важността на устойчивостта при организацията на спортни събития, специално при зимните спортове;
● Организиране на конкурс EWoWS за Топ 5 най-добри промоционални видеоклипове и Топ 5 най-добри устойчиви решения на събитията, организирани по време на ЕWoWS.

 

Проектът се координира от L’ORMA от Италия, в сътрудничество с организации от Белгия, България (Асоциация за развитие на българския спорт), Хърватия, Германия, Люксембург, Словения и Испания и ще провежда дейности в периода 2024 – 2026г.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.