Как се правят шампиони в Русия?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Как се правят шампиони в Русия?Това са Юлия и Виталий Степанови и техният син Роберт. В родината си те не се чувстват сигурни тъй като са издали една голяма тайна. Но тяхната история започва преди година. „Тайната за това как с помощта на незаконни медикаменти се коват успехите на една от най-големите страни в света.

По време на последните зимни олимпийски игри в Сочи, Русия се представи като горда спортна нация и отнесе най-много златни медали. Благодарения на хора като Юлия и Виталия обаче тайните на руския спорт излизат наяве и се нарушава мълчанието на местните власти, спортните среди и медицината“, пише електронното издание на „Шпигел“.

 

Спринцовки от аптеката, доставяни от куриер до вратата на въвлечените спортисти, които си купуват с много пари олимпийските успехи. Впечатляващи кръвни проби, които са потулени. Това разкрива в нов документален филм германската обществена телевизия. Изнесените в него данни бяха определени като шокиращи от директора на Световната антидопингова агенция (WADA) Дейвид Хоуман. Лентата е резултат на усилията на Хайо Зепелт, който в продължение на месеци събира доказателства за масивните престъпления по спортните върхове. Или по-точно казано по върховете на руския спорт. От една страна е впечатляващо как авторът разкрива с помощта на документи и свидетелски показания системата за коване на златни медалисти чрез приемане на допинг, а от друга – в края на филма остава усещането, че Русия е символ на злото в спорта. А на Запад както и преди се връща чувството, че там са добрите. Една от свидетелките във филма е маратонката Лилия Шобухова, която разказва как е преминавала чиста допинг контрола, въпреки завишените стойности на забранени стимуланти в кръвта си, и колко й е струвало това. За да застане на старта на ЛОИ в Лондон тя е трябвало да плати 200 000 долара, за да бъде потулена положителната и допингпроба. След като по-късно все пак й е била наложена забрана за участие, и тя – която е била сочена за фаворитка, не успява да спечели медал в Лондон, решава да застане пред камерите.

 

„Ако я хванат – ще я изхвърлят“

 

Бившата бегачка на средни разстояния Юлия Русанова (сега Степанова) разкрива пред камерата, какви забранени стимуланти е получавала от треньорите си. Мъжът й, който в продължение на години работи към руската антидопингова комисия (Roada), разобличава нейните разследвания в страната, и ги определя като фарс. Филмът е нагледен урок за това как функционира допингсистемата и как държавата, спортните и медицински среди могат да влязат в общ картел, за да се пазят по между си. Русанова, която със своят съпруг е напуснала страната си и живее на едно тайно място, разказва своя опит. „Те просто зобаха една спортистка с допинг, и ако я хванеха – изхвърчаше. На нейно място идва друга“, разказва тя. Документалният филм представлява своеобразно обвинение срещу системата на допинг в Русия и всеки, който го е видял сигурно си е помислил, че тези спортисти никога повече няма да излязат на пътя на успехите. Или както го е формулирал неговият автор: „Списъците с победителите често се оказват списъци с измамници.“ Това, че не всички руски спортисти в Русия приемат допинг, и че може би и в други държави високите спортни резултати си имат своята цена, остава въпрос без отговор, зададен от автора в края на филма: „Дали само в Русия се прави нещо подобно?“

 

 

Мартин Иванов
По материали на „Шпигел“

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.