Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш, идваш при нас!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За романа „Зеленият път”, Стивън Кинг е вдъхновен от съдбата на Георги Димитров, описана в романа „Наковалня или чук”Истината, която се опитват да скрият от вас е, че за романа „Зеленият път“, Стивън Кинг е вдъхновен от съдбата на Георги Димитров, описана в романа „Наковалня или чук“.

Непредубеденият читател лесно ще види припокриването в сюжетните линии.

Несправедливо обвинен в Лайпцигския процес и хвърлен в затвора, Димитров започва да прави чудеса, с които смайва надзирателите.

Простият, неук пернишки селяндур за два месеца научава перфектен немски, изучава германското право и сам без адвокати се хвърля в съда срещу Херман Гьоринг и цялата тоталитарна машина на Третия райх.

Свръхестествените му способности се проявяват и след смъртта му.

Трупът на Димитров не се разлага половин век. Лежи си като жив в центъра на София и дори не се вмирисва. Милиони българи виждат чудото с очите си.

Стивън Кинг дълго време е обсебен от тия факти и написва книга с работно заглавие „Червеният път“, което американската цензура променя по политически причини на „Зеленият път“. Това последното не е научно доказано, но въпреки усилията на цензурата (която е нещо отвратително и срамно, не само в американския си вариант, но и в българските фейсбук групи!) истината си пробива път.

Както казва велият Кинг – ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш, идваш при нас!

Общото в двамата литературни герои:

1. Несправедливо обвинени

2. Морално извисени.

3. Синове на своите работнически класи.

4. Творят чудеса. Притежават свръхестествени способности.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.