Парите като елемент на изкуството

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Парите като елемент на изкуството„Не всичко е пари“ и „Щастието не е единствено в парите“ са само две от така добре познатите ни сентенции, които поне веднъж ни се е случвало да изречем. Замисляли ли сте се обаче, че парите освен като символи на богатство могат да се разглеждат и като елемент на изкуството.

Те са в основата и на една интересна изложба в Баден-Баден, за която ни разказва „Дойче Веле“. Изложбата от експонати „Добрите лоши пари“ е разположена на три места в курортното градче. Първото е казиното.

 

„Изкуството на парите, или платежните средства само по себе си е проблем заради много високата им стойност на пазара, която може би засенчва това, което самите творци са искали да изразят с произведенията си“, казва Йохан Холтен, ръководител на държавната галерия Баден-Баден.

 

Някои от тях според него реагират иронично. Например швейцарецът Кристоф Бюхе, който иронизира парите със… своите мръсни чорапи. Като елемент на изкуството те се продават на специализираното британско изложение Freece за 25 000 евро. Чудесен източник на капитал – нали? По същия начин берлинчанката Алисия Краде изобразява иронията си към парите чрез „позлатени“ във формата на кюлчета брикети. Изкуство вместо въглища.

 

Второто място е градският музей, където всеки може да поиграе на „Монополи“- играта продукт на света на капитала, в която участниците се стремят само към увеличаване на печалбите си в ламтежа си да забогатеят – сама поставя въпроса, какво всъщност са парите? Те нито са нещо добро, нито нещо лошо, а всичко между тези две категории. Според епохата и гледната точка парите са били изобразявани по различен начин и в произведенията на художниците, като това не се е разминало без силни колебания. В художествената галерия на Баден-Баден – третото място на експозицията, откриваме най-старият експонат – 750 годишно изображение на търговец от Йена, събиращ монети, най-модерното през Средновековието платежно средство. Дейност, оценена несъмнено позитивно. Скоро обаче в картините на художниците се показва и лошата страна на парите – лакомията, лихварството, разсеяността от парите и бедността. От началото на миналия век датират и първите банкови фалити, инфлацията, а заедно с нея и депресията. Те могат да се видят по лицата на хората, заснети от американката Дора фий Ланг. От времето на Анди Уорхол парите навлизат директно в изкуството, и никой като него не е печатал по-красиви банкноти. Банкнотите са част от изкуството и за художничката Адриана Асойо от Коста Рика. „Това е като някаква тектонска плоча с много тънка повърхност. Мен ме интересуват земетресенията и аз се опитвам да намирам връзката между нестабилните икономики и колебанията на земята“, казва художничката. Навън, в пешеходната зона пред галерията е поставен още един експонат – позлатен стълб, който изхвърля монети от по едно евро. Защо ли? „На всеки е познато чувството, че ако намери някъде пари, това би му донесло щастие“, обяснява художникът Аксел Щокбургер. И накрая един въпрос към всекиго: Кой колко пари има в портфейла си? „Десетина евро и малко крони“, казва в отговор Йохан Холтен. „35 евро“, лаконично отговаря Адриана. А най-малко, само 6,40 евро и то на монети, има Аксел. Е, добре изкуството не винаги прави хората богати, но тази изложба, съчетаваща парите и изкуството в едно, може определено да ви обогати.

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле“
Снимка: „Дойче Веле“

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.