Андре Рийо – холандският майстор на валса

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Андре Рийо - холандският майстор на валсаНеговите концерти не са просто концерти, а вълшебни приказки, в които има от всичко по малко – музика, ефирност, грация, цветове и емоции. Това е холандският маестро, виртуоз на цигулката и диригент – Андре Рийо. „Дойче Веле“ е на гости в замъка на знаменития музикант в родния му град Маастрихт, за да ни разкаже неизвестни и интересни факти за прочутия музикант.

 

Андре Рийо впечатлява публиката по цял свят като никой друг с вълшебните изпълнения на музиката на Щраус. Той прави от класиката едно перфектно шоу, като винаги не пропуска да изненада с нещо ново.

 

„За нас всеки един концерт започва от нулата. Ние не можем да повторим всичко, подобно на автоматичен пилот. Всичко започва от начало, и това ни дава енергия. След концерта всеки се радва когато са се получили нещата и имаме нужда от доста червено вино за наздравиците“, казва маестрото.

 

Той е известен като строг диригент, но много често в работата му присъстват и шегите. Така го описват колегите му от оркестъра. Андре Рио не е просто поредният неуспял цигулар, а собственик на най-големия частен оркестър в света, в който работят около 50 музиканти.

 

По време на репетиции Рийо е невероятно темпераментен. Често може да се обърне към някой от колегите си например с: „Хей тромпетът звучи някак си различно. Дай да чуем нещо по-друго. Да, другото ми звучи някак си по-италиански.“

 

 

ФранкСтейнс познава шефа си от 25 години. Често работата на музикантите е екипна. „Мисля, бяхме в Оукланд в Нова Зеландия, през целия ден валеше като из ведро. В хотела имаше пиано. Аз свирех на пиано, а той на цигулка, и за цял ден композирахме пет или шест валса“, спомня си музикантът.

 

Андре Рийо - холандският майстор на валсаРийо се ражда в семейството на музиканти през 1949 година. Още на пет годинки започва да свири на цигулка. По-късно свири в различни холандски оркестри. Международният му пробив идва през 1995 година на стадиона по време на мача от Шампионската лига между „Байерн“ Мюнхен и „Аякс“ Амстердам, когато купува една минута рекламно време в почивката на мача. Следва стремителен ръст в продажбата на плочите му.

 

Наричан е още и „кралят на валса“, и по ирония на съдбата е роден и живее в истински дворец от 15-ти век. „Винаги съм искал да живея в един дворец.

 

Това е била мечтата ми. Като дете четях книгата за Тин тин, в която се разказваше за един професор, който продал свое откритие и с парите си купил дворец. Мислех си колко е хубаво това, и аз исках да направя същото. И ако човек си мечтае нещо, трябва да се опитва да го реализира в живота. И аз правя това всеки ден“, признава Рийо.

 

И за него няма непостижими неща. Едно от тях, за което може би не знаете, е, че за свой концерт през 2008 година изгражда в естествените му размери двореца Шьонбрун и с помощта на кораб го пренася на части до Австралия. Проект, за реализацията на който се искат гигантски усилия.

 

„Това ми излезе много пари, и буквално фалирах. И точно тук, в тази стая си спомням още как един от банковите служители седеше и потриваше доволно ръце, питайки се какво още може да конфискува от дома ми. Тогава друг му каза: „Не, остави всичко на мястото му, защото това е единственият човек, от който можем да си получим парите обратно.“ И тогава обещах на съпругата си, това да не се повтори никога повече“, разказва маестрото.

 

Дълго време след това, начинанията му носят успехи. През миналата година е концертирал на петте континента. Снимките от концертите се пускат като сувенири, както и великолепните дрехи на музикантите от оркестъра, които се пускат в масово производство. В началото обаче всичко е започнало много скромно. За тези времена си спомня синът му, който отговаря за логистиката.

 

„Спомням си и досега как преди 30 години боядисваше в хола стойките за нотните партитури.Тогава бях на 5. По-късно, когато започна работа в оркестъра на „Йохан Щраус“, в паузите ние с майка ми и брат ми печехме хлебчета, а днес пътуваме по концертите със седем готвача“, разказва Пиер Рийо.

 

През лятото музикалната „флотилия“ на „летящия холандец“ Андре Рийо ще се отправи към Чили, Мексико и САЩ, но преди това – през юли, „кралят на валса“ ще зарадва както винаги съгражданите си с концерт в една от залите на своя дворец.

 

Мартин Иванов

По материали на Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.