Мандолината – мост между култури и цивилизации в музиката на Ави Авитал

0

Израелският музикант Ави Авитал показва неподозираните възможности на мандолинатаНейният звук е нежен и романтичен, истинска наслада за душата. Мандолината е един от най-красивите струнни инструменти, позволяващ да се покаже цялото многообразие от стилове в музиката. Един от тези, които без съмнение го демонстрира е израелският виртуоз Ави Авитал. През тази година той е поканен като Artist Residence на реномирания музикален фестивал в германската провинция Шлезвиг Холщайн.

Това е един необичаен фестивал, провеждащ се от 1986 година, тъй като музикалните прояви не се изпълняват в типичните концертни зали, а в дворци, замъци, имения на някогашни аристократи, но и в не по-малко необичайни места като стари индустриални халета. През следващите седмици майсторът на мандолината и носител на редица престижни награди Ави Авитал ще е в стихията си, като ще демонстрира неподозираното богатство на своя инструмент.

 

„Получих поканата на организаторите на фестивала да участвам, и искам да дам всичко от себе си което мога. Мисля, че всеки концерт трябва да представлява истинско удоволствие за публиката. Правя 10 проекта и 20 концерта, и винаги подбирам най-интересните композиции за хората“, споделя маестрото.

Маестрото обича смесицата от най-различни стиловеИ как ви се струва например, ако чуете импровизация на произведение на Бах за мандолина. Този инструмент не се слави с добра репутация в класическата музика, но за Ави Авитал той е като хамелеон на звуците. „Виждам какво усещат хората когато чуят за пръв път изпълнение на мандолина в зала. 90% от тях никога не са слушали интерпретации на класически произведения за мандолина. Подобно нещо е немислимо например за пианистите и цигуларите. Моята мисия е да покажа нещо ново в традиционното изкуство на сцената“, споделя Авитал.

 

От седем години роденият в Израел музикант живее в Берлин. Вдъхновява го креативната енергия на града. Израства в Израел с еврейска и мароканска музика. Веднъж чува един съсед да свири на мандолина, и решава да се посвети на този инструмент. Започнал да свири в младежки мандолинен оркестър. По-късно за кратко се отдал на рок музиката свирейки на барабани и електрическа китара, но не забравил мандолината, на която също свири различни поп парчета.

 

 

„Нямах никакъв пример пред себе си от който да се уча, как да се развивам като музикант с този инструмент.Трябваше сам да съставям репертоара си. Запитах се какво мога да предложа на света с моята малка мандолина. Това ми даде възможност да подхождам много внимателно към музиката която представям, но и да съм креативен“, разказва музикантът.

И така е когато изпълнява произведения на Бах, Моцарт или Вивалди, но е любител на смесицата на най различни стилове- например класика и джаз. А мандолината като инструмент му позволява да обединява не само различни стилове, но и различни култури- да съчетава традициите с модерността, да търси общото между културите на Изтока и Запада.

 

„Независимо дали на индийската цитра, руската балалайка или гръцкото бозуки, като сроден инструмент мандолината напомня на тях със своето звучене.То е интуитивно и старинно подобно на някои антични инструменти“, смята музикантът.

 

Нито програмата, нито дъждовното и по-хладно време на Северна Германия притесняват музиканта.“Една седмица с дъжд мисля е добре.Чувствам се много добре. Израснал съм в пустинята, тъй че намирам времето тук като доста свежо“, казва с усмивка виртуозният изпълнител.

 

А колко свежо може да звучи един инструмент от 17-ти век, може да чуете на музикалния фестивал в Шлезвиг Холщайн до края на август.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.