Follow Women

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

С проекта си Надя Линек показва жените такива, каквито са Толкова много силни жени, и всичките са различни сами по себе си. Хореографката Пина Бауш, Ангела Меркел или певицата Нина Симон. Те са част от проекта на полската художничка Надя Линек, наречен Follow Women. Като илюстратор тя се е опитала да се вгледа в лицата на някои от най-значимите представителки на нежния пол.

 

Надя Линек намира навсякъде вдъхновение за проектите си. „Нарекох проекта си точно Follow Women, защото следвам примера на тези жени, четейки статия в някое списание например, виждам лицето на една жена и си казвам, че трябва да я нарисувам“, споделя художничката. Понякога всичко започва като импулс, друг път се рови в биографиите им, така, както направила с тази на Нина Симон. „Чух нейната музика, и поисках да науча повече за живота й. Много известни жени са част от поредицата и нарисувани в берлинското ателие на Надя. Страстта носи със себе си от родната Полша.

 

Надя Линек „От малкия полски градец, откъдето идвам, нося всичко провинциално, в най-хубавия смисъл на тази дума. Някъде се намира една къща, където срещам някаква жена, която води други жени, и ние ставаме една все по-голяма група.Така натрупах прекрасен опит и на него се основава проектът ми“, продължава тя.

 

Според нея рисуването на илюстрации в Полша преживява истински ренесанс в момента. То се основава на традициите на полската школа по плакат, но е доста по-свежо. Към портретите на Надя вече има интерес от няколко големи компании. Жените-икони винаги са се продавали добре, и големите фирми искат да печелят от това. Тя обаче не смята, че изкуството трябва да се комерсиализира толкова много. Авторските права върху илюстрациите са основното, което притежава и трябва да запази. Мотивира се от думи – като тези, изречени от певицата Нина Симон: „Ще ви кажа какво е свободата за мен – да не изпитваш страх“.

 

„Подобни думи като тези ме мотивират и вдъхновяват, такива, които правят жените силни. На моя проект се гледа като на прекалено феминистки, но аз бих казала, че той е насочен преди всичко към жените с много нежност“, казва Надя. Това е Follow Women, един проект показващ жените такива, каквито са – силни…

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.