Форумът

Switch to desktop

Икономика

Свободният пазар отново побеждава монопола

Свободният пазар отново побеждава монополаНа поредната среща на страните-членки на ОПЕК (+Русия) се случи нещо много интересно:

 

Броени минути след края й Саудитска Арабия заяви, че едностранно и доброволно ще намали добива с допълнителни 1 милион барела дневно през февруари и март.

 

Това решение изстреля нагоре цените на суровия петрол с около 5% за часове - днес вече сорт Брент се търгува на ниво около $54 - нещо, което не сме виждали от миналия февруари.

 

От началото на пандемията, особено покрай появата на отрицателни цени на нефта през април, непрекъснато четем и слушаме как частните компании в сектора загиват. Отново се заговори за неизбежния фалит на шистовия добив в САЩ, дълбоководните океански платформи и битумните пясъци в Канада.

 

Да, някои компании фалираха, а почти всички силно ограничиха инвестициите си в търсене и разработване на нови проекти. Но далеч по-силно се отразиха ниските цени на бюджетите на страните-износителки от ОПЕК и Русия, които практически живеят от това. Правителствата им не могат да си позволят цени под $50 на барел дълго време, защото просто ще бъдат свалени от недоволните си граждани. Всички се надяваха потреблението да се възстанови по-бързо, но масовите нови локдауни по света не дават добри перспективи.

 

И така настъпи неизбежното - Саудитска Арабия, чиито граждани са свикнали да тънат в разкош, мигна първа. Русия, където патриотичното мнозинство вече един век живее с каквито мизерии дългът към родината наложи, заема трона на най-голям износител.

 

Обаче големият победител е свободният пазар - частните компании, които оперират по целия свят като Exxon, Chevron, BP, Shell & Total и особено шистовият добив в САЩ. Приложената картинка представлява последната оценка на Rystad Energy (от октомври, 2020 г.) за цената, при която добивът от различните типове находища e рентабилен. Ето какво показва тя за основите типове находища:

 

1. Произвеждащите находища са на печалба при средна цена $23 на барел. Сами си направете сметката какви са оперативните печалби от добива на нефт по света.

 

2. Шистовият добив и дълбоководните находища вече излизат на печалба при средно $43-44 на барел при около $82 през 2014 г. Това е гигантски скок в ефективността и показва колко устойчив на кризи и колко голям е потенциалът за печалби в сектора.

 

3. При цени над $50 на барел дори част от добива от битумни пясъци в Канада се връща към печалба.

 

Освен това, цените на газа и особено на доставките на втечнен природен газ в Източна Азия вече са на рекордни територии - през декември са реализирани сделки при над $20/mmBtu. Това се случва заради комбинацията от студена зима, икономически ръст там и ограничението на добива, заради относително ниските цени на нефта. Частните компании реализират все по-големи печалби от продажба на газ, който засега си остава неизбежен заместител на въглищата и осигурява използването на все повече ВЕИ по света.

 

Най-важното в случая обаче е, че свободният пазар отново смазва картела, а това е добра новина за всеки един от нас.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT