Свободният пазар отново побеждава монопола

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
68

Свободният пазар отново побеждава монополаНа поредната среща на страните-членки на ОПЕК (+Русия) се случи нещо много интересно:

 

Броени минути след края й Саудитска Арабия заяви, че едностранно и доброволно ще намали добива с допълнителни 1 милион барела дневно през февруари и март.

 

Това решение изстреля нагоре цените на суровия петрол с около 5% за часове – днес вече сорт Брент се търгува на ниво около $54 – нещо, което не сме виждали от миналия февруари.

 

От началото на пандемията, особено покрай появата на отрицателни цени на нефта през април, непрекъснато четем и слушаме как частните компании в сектора загиват. Отново се заговори за неизбежния фалит на шистовия добив в САЩ, дълбоководните океански платформи и битумните пясъци в Канада.

 

Да, някои компании фалираха, а почти всички силно ограничиха инвестициите си в търсене и разработване на нови проекти. Но далеч по-силно се отразиха ниските цени на бюджетите на страните-износителки от ОПЕК и Русия, които практически живеят от това. Правителствата им не могат да си позволят цени под $50 на барел дълго време, защото просто ще бъдат свалени от недоволните си граждани. Всички се надяваха потреблението да се възстанови по-бързо, но масовите нови локдауни по света не дават добри перспективи.

 

И така настъпи неизбежното – Саудитска Арабия, чиито граждани са свикнали да тънат в разкош, мигна първа. Русия, където патриотичното мнозинство вече един век живее с каквито мизерии дългът към родината наложи, заема трона на най-голям износител.

 

Обаче големият победител е свободният пазар – частните компании, които оперират по целия свят като Exxon, Chevron, BP, Shell & Total и особено шистовият добив в САЩ. Приложената картинка представлява последната оценка на Rystad Energy (от октомври, 2020 г.) за цената, при която добивът от различните типове находища e рентабилен. Ето какво показва тя за основите типове находища:

 

1. Произвеждащите находища са на печалба при средна цена $23 на барел. Сами си направете сметката какви са оперативните печалби от добива на нефт по света.

 

2. Шистовият добив и дълбоководните находища вече излизат на печалба при средно $43-44 на барел при около $82 през 2014 г. Това е гигантски скок в ефективността и показва колко устойчив на кризи и колко голям е потенциалът за печалби в сектора.

 

3. При цени над $50 на барел дори част от добива от битумни пясъци в Канада се връща към печалба.

 

Освен това, цените на газа и особено на доставките на втечнен природен газ в Източна Азия вече са на рекордни територии – през декември са реализирани сделки при над $20/mmBtu. Това се случва заради комбинацията от студена зима, икономически ръст там и ограничението на добива, заради относително ниските цени на нефта. Частните компании реализират все по-големи печалби от продажба на газ, който засега си остава неизбежен заместител на въглищата и осигурява използването на все повече ВЕИ по света.

 

Най-важното в случая обаче е, че свободният пазар отново смазва картела, а това е добра новина за всеки един от нас.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.