Интересно сравнение между минните и технологичните гиганти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Интересно сравнение между минните и технологичните гиганти1. От началото на годината минните правят бърз ръст, воден от Freeport-McMoRan (+65%), разбира се. В това време FAANG като цяло стагнират.

2. Въпреки това сравнението в общата им капитализация е брутално: Технологичните все още са десетки пъти по-скъпи от минните компании. С пазарната стойност на Apple може да се купи целия минен бранш и да останат пари за всичката мед и желязо по складовете. Почти равни са чак Netflix (най-малката) & BHP (най-голямата).

Точно бързият технологичен напредък обаче изисква ужасяващи количества метали. За медта например се смята, че цената трябва да достигне почти $23,000 на тон, за да се направят нужните инвестиции за удвояване на добива. Добавка от мен – и при такива условия няма как да стане…

При подобни цени на металите огромната разлика между капитализацията на мините и тех-компаниите бързо ще се затвори. Печалбите на първите ще изпреварят тези на вторите.

Накрая най-лошото: При подобни цени, себестойността на производствения капитал ще стане толкова висока, че ще видим масов срив на цената на труда, тоест на доходите на хората. Говоря за рецесия от планетарен мащаб и дълбочина, каквато още не сме виждали.

Не, че не искам да стана много богат, но някак си не ме кефи това да се случи на фона на цивилизационен срив…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.