България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на Балканите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на БалканитеПодобен товар (4340 MW!) на електроенергийната система в 21:30 ч. на 31.08 не е нормален. Дължи се на общо над 1600 MW износ – към всяка съседна страна. А износ има, защото – въпреки всичките глупости, които се направиха – България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на Балканите!

Обаче на 25.09 АЕЦ Козлодуй ще затвори един блок (1000 MW) за планов ремонт – чак до 30.10. Сега си задайте елементарните въпроси:

Какво ще замени този блок през октомври?

А какво ще стане, ако случайно намине някой есенен студ в това време и потреблението надхвърли 5500 MW (напълно реалистично)?

Отговорът е прост:

ЕСО ще пази водата на големите ВЕЦ, защото тя е критично нужна за покриване на огромните пикове през зимата. Вятърът може и да подухва, ама не се знае. А слънцето ще спи – като всяка вечер.

Само лигнитните централи ще работят на мах. Черната територия на графиката (въглищата) ще покрива не 47%, а над 2/3 от потреблението. ТЕЦ Марица-Изток 2 ще трябва да работи с всичките си блокове.

От друга страна, цените на тока вероятно ще останат много високи и българската индустрия – от големите енергоемки заводи, през ВиК и БДЖ до производителите на хляб – ще продължава да страда…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.