Въглищата спасяват Германия в енергийната криза

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Въглищата спасяват Германия в енергийната кризаБързо сравнение между производството на електричество в Германия през август, 2022 г. и същия месец през 2021 г. показва следните изменения:

1. Спад на нетното производство с 2.5% до само 34.7 TWh, тоест по-малко дори от 2020 г. Това е негативен исторически рекорд, какъвто не намирам в наличните данни за годините назад до 2010 г. Представлява спад с около 16% спрямо историческия максимум от август, 2018 г.

2. Огромен скок на дела на фосилните горива в микса от 30% (2021 г.) на 42% (2022 г.)

3. Ръст на производството на различните ТЕЦ:

Лигнитните въглища са отново на върха на микса с 8,453 GWh или цели 24.4% от всичкия ток. Това е ръст от 17% спрямо миналата година.

Черните въглища добавят 4,242 GWh (12.2%), което е ръст от 95% спрямо миналата година.

Най-изненадващо дори природният газ отчита 1,529 GWh (4.4%), което е ръст от 90% спрямо миналата година. Забележете, че дори при такива цени и недостиг, немците са прунидени да горят повече газ вместо той да отива в химическата индустрия, където служи за суровина. Основната причина е, че не могат физически да докарат достатъчно гориво за централите на лигнитни и черни въглища. Така става като сам си затворил мините си.

4. Ядрената енергия е двойно по-малко, което е напълно нормално след затварянето на половината мощности в началото на 2022 г. Въпреки това с инсталиран капацитет от само 4 GW (само 1.8% от всичките 221 GW на Германия), тя дава 8.4% от произведения ток.

5. ВЕИ се представят разнопосочно: Слънцето имат ръст на производството, който обаче съвсем не успява да компенсира спирането на вятъра и намалението на ВЕЦ. Вятърните централи, които са общо 65 GW и представляват почти 30% от всичкия инсталиран капацитет на страната, дават само 13.4% от произведения ток през месеца.

Това са фактите: След 20 години на гигантски инвестиции във ВЕИ, повече от очевидно е, че Германия днес се спасява основно с връщане към въглищата.

На този фон онзи ден бюрократ номер едно в ЕК пак е направила уникално изказване, което можете да видите на снимката…

Наистина не разбирам как европейците още търпят подобна невменяемост???

 

Въглищата спасяват Германия в енергийната криза Въглищата спасяват Германия в енергийната криза

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.