Нов хаос в хаоса със сметките на топлофикациите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Нов хаос в хаоса със сметките на топлофикациитеВместо да елиминира хаоса, създаден в изравнителните сметки на Топлофикациите, Министерството на финансите го задълбочи. Или по-скоро не можа да изчисти проблема съвсем. След неколкодневно умуване МФ изпратиха на топлофикациите указания за това, какво ще се случи в крайна сметка със сумите от изравнителните фактури за отчетния период 2021г – 2022г. Указанията бяха публикувани от съответните топлофикации и гласяха следното:

„Топлофикация София“ ЕАД ще извърши корекция на данъчната ставка, съгласно получените допълнителни указания и становище от Министерството на финансите.
Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г.
– При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка  9% ДДС
– За сумите за възстановяване ще се прилага ставка от 20% ДДС
– За незаплатените фактури за прогнозно начислена енергия, издадени преди 9 юли 2022 г. ще продължи да се прилага ставка от 20 % ДДС“.

 

С тези си действия, опитвайки се да спази буквата и смисъла на закона, Министерството на финансите извършва друго, според мен, по-голямо нарушение, принуждавайки повече от половината от потребителите да плащат по-скъпа топлоенергия.

 

Как става това?

 

В Таблица 1 съм описал ситуациите, в които може да се окаже един потребител по отношение на сумите от изравнителните фактури. Основните варианти са два – датата на данъчното събитие на изравнителната фактура да е преди граничната дата 8 юли 2022г., след която ДДС-то на сметката му ще падне от 20 на 9%, или след нея. Другите две подразновидности са съответният потребител да доплаща на топлофикация, или топлофикация да му връща пари.

За да се разбере къде е проблемът, в изложените примери съм заложил енергията, която съответният потребител трябва да плати за отчетния период 2021/2022г., да е на стойност 1000 лв. без ДДС.

 

Нов хаос в хаоса със сметките на топлофикациите

 

От таблицата се вижда, че според указанията на Министерството на финансите, Потребител 2 ще заплати по-малка стойност на потребената през сезона енергия. Иначе казано, от конкретния пример става ясно, че за част от потребителите, топлоенергията ще е по-евтина. Една част от тях ще заплатят за сезон 2021г./2022г. сумата от 1200лв., а другата част ще заплатят същото количество енергия за 1167 лв.

Със своите експертни указания Министерството на финансите ощетява всички потребители, получили фактури с дата на данъчното събитие преди 9 юли в допълнение с онези, на които топлофикация трябва да възстановява суми. По този начин се оказва, че потребителите на топлоенергия ще заплащат топлинната енергия на различни цени.

 

Колко са ощетените в най-голямата топлофикация в страната – софийската?

 

Официални данни от Топлофикация София няма, но е факт, че за потребители, които са получили изравнителни сметки от своите топлинни счетоводители през месец юни, изравнителните им фактури са с дата на данъчното събитие 31.07.2022г. Няма точна статистика за броя на потребителите, на които топлофикация трябва да връща пари. Единственото, което е ясно, е че сумите за доплащане от изравнителните сметки са равни на сумите, които топлофикация трябва да върне. Но това не е основният проблем. Той е, че клиентите на Топлофикация София са поставени в неравностойно положение.

 

Защо управляващите не смеят да си признаят, че са сътворили недомислен закон?

 

Защото винаги е по-лесно да се мълчи и понеже над 90% от потребителите не разбират фактурите си, а не знаейки какво следва от указанията на Министерството на финансите, то не им и ясно и какво да питат и оспорват. Лично на мен би ми било интересно да чуя мнението на Омбудсмана Диана Ковачева. Защо радетелят за равноправие на потребителите постави потребителите в неравностойно положение? Защо мълчи?

Защо мълчат и експертите от Министерството на финансите, чийто указания в момента се изпълняват? За всички ни е ясно, че тази безумна ситуация вече има политически характер, тъй като намаляването на ДДС от 20% на 9% за топлоенергията е политическо решение.

В момента Топлофикация София разпраща на потребителите изравнителни сметки според указанията на Министерството на финансите. С пример: Йезуитски, в примера към фактурата е даден варианта, в който потребителите доплащат, но с дата на данъчно събитие 30.06.2022г., а не 31.07.2022г. както е в мнозинството от случаите. В конкретния техен пример за потребителя нищо не се променя в изравнителната фактура, тъй като датата на данъчното събитие е преди 9 юли, от която дата влиза намалението на ДДС. Като цяло, разпращането на хилядите нови изравнителни фактури е безпредметно, тъй като не води до никакви промени за повечето от потребителите.

 

Има ли проблемът решение?

 

Както и в предходния си коментар ще го повторя: Министерски съвет, или компетентният правоприлагащ орган трябва да вземе решение от обхвата на закона, с който се сваля стойността на ДДС-то за топлоенергията от 20% на 9% да отпаднат изравнителните сметки за отчетния период 2021-2022г. Само в този случай никой няма да бъде ощетен!

 

Могат ли ощетените да предявят претенции по съдебен път?

 

Предполага се, че могат. Въпреки, че институциите действат, хващайки се за буквата на закона, фактът, че са създали очевидно неравноправие с недомислието му, дава право на ощетените да предявят своите претенции, думата, за което ще имат юридически компетентните и запозналите се с казуса. Според мен, създаването на подобен правен абсурд съвсем не освобождава отговорните лица от правна отговорност. Друг е въпросът – към кого трябва да предявят претенциите си ощетените потребители на топлоенергия.

И докато в публичното пространство текат споровете по този хаос, Топлофикация София спокойно провежда своето тихо ограбване на потребителите с невъзможната цена от 150.267 лв. за 1 MWh., която вече се фактурира в сметките ни. В същото време, постояно ще бъдем облъчвани през средствата за масова информация за лошото състояние на дружеството, създаване на поредните работни групи които да открият „топлата вода“ за оздравяването му, за недовзетите му приходи…и дори заплашвани с ново увеличение на цената от 1 януари следващата година.

Единственият начин за потребителите да се защитят от грубите посегателства на Топлофикация е просто да спрат да заплащат невъзможните сметки за отопление и топла вода. Това е единствения вариант, в който от дружеството ще се стреснат и заедно с Държавата, ще намерят начин да намалят цената до поносимите 100 лв. за 1 MWh.

Уважаеми потребители на топлоенергия, спокойно може да не плащате текущите си сметки за отопление и топла вода за отчетния период 2022-2023г. на Топлофикация София до 30 април 2023г. Макар и да е записано в нормативните разпоредби, че сте „длъжни“ да плащате, то вие не сте наказуеми по простата причина, че сметките, които получавате всеки месец (в случаите, когато столичната топлофикация благоволи да ви ги предостави на хартиен носител) са прогнозни, като това ви гарантира, че дори лихви за просрочие не могат да ви се начисляват.

Текстът е публикуван в Икономически живот

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.