Булгаргаз е опора на корупционните схеми в газовия сектор

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Булгаргаз е опора на корупционните схеми в газовия секторМного важно послание на всички, които работят в газовия сектор извън Булгаргаз – потребителите на природен газ не получават помощи и това влияе върху пазара, служебният кабинет и министър не са министри на всички, а прокарват интересите на държавната компания, в нарушение на европейски регламенти и така укрепва монопола му и пречат на либерализацията и конкуренцията на газовия пазар. Това се прави и защото през Булгаргаз текат основните корупционни потоци към „елита“ – политически и олигархичен.

Внушава се на гражданите, че Булгаргаз няма да има евтин и достъпен газ, а това е точно обратното на реалностите на пазара. Комбинацията на монополист на пазара и КЕВР затваря всички очаквания за цени и доставки в рамките на вътрешните процеси в компания, която е глобена от ЕК за злоупотреба с монополно положение.

Последният пример, при който с пряко съдействие на служебния енергиен министър се договори изключително право само на Булгаргаз на достъп до терминалите в Турция е пример за неравнопоставеност и за държавна помощ.

Асоциациите посочват, че като пречат за развитието на газовия сектор, служебният министър на енергетиката и другите институции, пречат на България да постигне целите на намаляване на емисиите без да затваря въглищната енергетика.

Булгаргаз няма право на дял на газовия пазар над 50 процента, и тук КЗК нехае, което ще принуди газовите компании да сезират ЕК за злоупотреба с монополно положение, опосредствено и насърчено от българската държава в лицето на служебното правителство.

Забележете през КЕВР държавата компенсира скъпия газ, който се съхранява в Чирен, а другите компании, които са длъжни да съхраняват газ там в изпълнение на евродирективите са оставени сами на себе си. Не може да бъде оправдание, това че Булгаргаз е обществен доставчик – при създадени условия и равнопоставеност защитата на обществените интереси се реализира основно през ликвидност и конкурентност на пазара.

Допълнение – Булгаргаз е опора на корупционните схеми в газовия сектор. Задържането на монопола му и ограничаването на развитието на конкуренция на пазара са пряк израз на желанието на корумпираните политици да съхранят своите специални привилегии и ползи.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.