Немска фирма изведе български партньор до номер 1 на Балканите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

1 милион хладилници и фризери произведоха в „Либхер“ с доставените от „Готмар“ 7 милиона детайлиСветовният гигант ни създаде дълготрайни партньорства с международни клиенти, подпомогна високотехнологичното производство и изграждането на качествени кадри, признава местният доставчик

 

За 85 милиона евро детайли от 76 български фирми са закупили трите завода на световния гигант Либхер през 2021 г. И трите предприятия на немската фамилна група са ситуирани в Тракия икономическа зона: „Либхер-Хаусгерете Марица” – за хладилници и фризери, „Либхер – Транспортейшън Системс Марица” – за производство на климатични системи за релсов транспорт и на охладителни модули за хладилни ремаркета и „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ – за бетоновози.

През 2021 г. от „Либхер-Хаусгерете Марица” с гордост отчитат над 1 милион произведени хладилници и фризери. За тях са използвани над 7 милиона детайла, доставени от „Готмар“ EООД, един от най-големите български партньори на немския концерн. Производственият асортимент е основно пластмасови детайли от вътрешността на хладилника, както и видимите повърхности, посочва Кирил Меретев, който е ръководител проекти в „Готмар“ и отговаря за съвместната работа на фирмата с Либхер. Това означава производството и доставка на корпуси и бленди за чекмеджета за хладилници и фризери, плотове, компресорни ниши, които придържат компресора към хладилника и разнообразни видове услуги като различни видове печат (тампонен, сито и топъл печат) и асемблиране.

„През 20-годишното ни партньорство с концерна „Либхер“, 2020 и 2021 години са производствения връх и на двете компании. Съвместната ни дейност има над 10 процентов годишен ръст в оборота през последните 3 години“, конкретизират от българския доставчик.

Ръководството на завода за пластмасови детайли в гр. Съединение признава: „Благодарение на това успешно сътрудничество и усвояването на добри производствени практики, съгласно немските стандарти за организация, качество и работна етика, „Готмар“ успя да привлече и да създаде дълготрайни партньорства със световно известни компании в енергийния сектор, които ни изведоха до водещ доставчик на Балканите“. Посредством партньорството с немския концерн са усвоени и приложени множество иновативни технологии за България като дву-компонентно шприцване (2K) и шприцване с газов поток за олекотяване на изделията (Gas Melt Injection). В проект на инсталиране е една от последните инвестиции, която има възможност за метализиране на външни пластмасови детайли за по-високия клас продукти на фирма „Либхер“, допълват още от „Готмар“.

През 2020 г. Либхер стартира инициатива, с която техните доставчици стават и доставчици на матрици. През тези 2 години „Готмар“ управлява проектите още от създаването на чертежа на детайла и през 2023 година започва проекти за инструменти, които ще бъдат детайли за новите поколения хладилници, обясняват от фирмата.

Освен, че подпомага превръщането на българския си партньор във високотехнологично предприятие, немската „Либхер“ спомага и за квалификацията на кадрите. Още със стартирането на сътрудничеството през 2002 година екип от „Готмар“ се обучава във фабриката на немската група в Оксенхаузен, Германия. За да може да отговори на потреблението на „Либхер“, „Готмар“ назначава 15 оператора през 2002 г. и четири години по-късно този екип вече е 70 човека. Днес в периоди на пиково потребление от страна на „Либхер“, доставчикът увеличава до сто и петдесет оператора и 18 шприц машини. Работата с такъв чужд инвеститор като световния гигант „Либхер“ обогатява българските компании в няколко направления: повишава иновативността, води до създаване на високотехнологично производство, изгражда качествени кадри, способства за увеличаване на клиентите, подчертават от „Готмар“. За да бъде силна компания, „Либхер“ трябва да има и силни местни партньори като „Готмар“.

 

 

Заводският комплекс на „Готмар“ в гр. СъединениеЗаводският комплекс на „Готмар“ в гр. Съединение Производствен цех в „Готмар“Производствен цех в „Готмар“

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.