КАКВО СКРИХА ЗА УБИТИЯ МУЛТИМИЛИОНЕР БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

КАКВО СКРИХА ЗА УБИТИЯ МУЛТИМИЛИОНЕР БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ?• Аферистът е близък до едно крило в БСП – противник на друго в столетницата
• В тежък конфликт е с една от родните банки
• Подозират го за перач на наркобоса Таки
• Денят „Х“ – олигарси в Русия, визита във Вашингтон

В 8 часа сутринта, когато хората си водят децата на градина, убиват човек в подлеза на НДК. В 20 часа вечерта, когато се прибират от работа, убиват човек на крачка от централния столичен бул. „България“. Около 23 часа вечерта пък гръмва пълно с хора заведение в Бургас, 3 пожарни гасят пламъците, линейка откарва поне един ранен.
И по всичко е видно, че въпреки канонадата гръбнакът на престъпността според пропагандата ще се окаже прекършен – в същия ден не посмяха да убият никого например в 12:00 на обед в градинката пред МВР. Понеже и това се е случвало, макар и преди години.
Към 20 часа вчера с два куршума (и прободна рана в гърдите от нож,поне според едната експертиза, а отскоро – несъществуваща) във входа на блока, където живее, е убит мултимилионера-аферист Борислав Манджуков. Мястото е в затворения комплекс „Бокар“ , на крачка от столичния бул. „България“ и големия МОЛ на него.

–––––––––––––––––––––––––––
Справка: жк Бокар (по името на фирмата, която го направи) е от първите затворени комплекси у нас. Според редица данни сред инвеститорите в комплекса е и роднина на Тодор Живков. 48 разкошни къщи, 168 апартамента, магазини, фитнес, басейн характеризират комплекса. Сигурността („Сигма Секюрити“ на Юлий Колчев по моя информация) е професионална – видеокамери, 24-часово наблюдение, пропусквателни постове, жива охрана и патрули.
В комплекса имат офиси или живеят редица от известните родни мултимилионери – например офиса на Красимир Дачев, който щеше да лети в Космоса (той самият иначе живее на политбюровската ул. „Секвоя“) и да не изброявам десетки други имена.
Точно в същата кооперация на убития Борислав Манджуков има детски танцов център, който работи до късно! Т.е. поток от хора, потенциални свидетели, необходимост от евентуално елиминира и на тях.
Подчертавам това, понеже организацията на покушението е сложна на такова място и възниква въпросът защо е било избрано точно то, а не друго. Най-сетне възможния път за оттегляне с кола освен през бариерата на комплекса включва и бул. „България“ , който е правителствено трасе, осеяно с видеокамери и постоянно полицейско присъствие.
Тогава единственият мотив за избраното място на покушението в комплекса е да се демонстрира, че неуязвимост не съществува за когото и да било и където и да е. Следователно убийството прилича на поръчка на „високо равнище“ – от мощни политико-олигархични кръгове срещу други подобни кръгове. Имам версия за организацията, но нека изчакаме да чуем и полицията.
––––––––––––––––––––––––––

 

––––––––––––––––––––––––––-
Този разказ обаче трябва да започне с една история. От миналото преди 10 години.
…9 декември 2003 година…
Красивата Галя Пеева се прибира във вилата си близо до морския бряг. Този район на Варна граничи с резиденция „Евсиновград“ и е известен като раят на баровците – тъпкани с пари, ширещи се в луксозни имоти на умопомрачителни цени. Улиците наподобяват автомобилно изложение на луксозни лимузини – последен писък на известните марки. Домовете приличат на фестивали на модата с хубавите им жени – съпруги, приятелки, любовници или скъпо заплатени елитни проститутки.
Около 1 часа след полунощ Галя пристигнала с лимузината си „Фолксваген пасат“ пред къщата, в която живее с Борислав Манджуков. Фатална къща на фатална улица – „13-а“. Точно там била причакана от похитителите си…
На младата жена й направило впечатление паркираните в двора им автомобили. В тях седели мъже с черни маски на лицата.
Последвало рязко завъртяване на волана и газ до дупка. Мощната немска кола с писък на гуми и трясък на тенекии съборила оградата на съседите, разкъсала една телена мрежа, ала и това не помогнало. При съседите било празно – нямало кой да й се притече на помощ.
Мутрите набързо изскочили от автомобилите си и хванали жертвата си. Последвала няколкосекундна борба. После при огледа полицията ще намери на тревата

златна обица, оплискана с кръв – изтръгната е с част от ухото!

Похитилите овързват здраво жертвата си с тиксо и с мръсна газ се оттеглят – в неизвестността.
Десетина минути по-късно от работа се завръща и приятелят й – Борислав Манджуков. Той е сред едрите бизнесмени в града. Клюките дори го спрягат като роднина на известния предприемач Петър Манджуков – собственик на телевизия БББ, в. „Дума“ и едър оръжеен търговец.
Под светлината на фаровете той вижда съборената ограда, „Фолсфаген“-а на приятелката си – в съседския двор със зееща, буквално изтръгната от пантите врата и веднага се обажда в местното районно полицейско управление – V-то…
Ще минат цели петнайсет дни –до 27 декември, докато Галя Пеева е освободена. Бременната в четвъртия месец с рожба жена едвам не помята от ужаса на затворничеството си. И досега тя се разтреперва, щом някой се опита да я заговори за онези две седмици заложничество срещу получения откуп от над половин милион долара.

***************************************************
Брайън Дженкинс – гл.съветник на RAND (аналитичен център, обслужващ Пентагона и американски правителствени учреждения. Изпълнителен директор на Kroll Associates (най-известната компания за издирване на мръсни пари), бивша зелена барета:
– Отвличането е сложно престъпление. Организацията му е с пъти по-сложна от организирането на едно поръчково убийство. Тя изисква план за отвеждане на заложника, скривалище, охрана, комуникации на бандата помежду им и с обществото, получаване на откупа, пускане на заложника.
******************************************************

 

По неофициална информация, похитителите са звъннали на съдружника
на Борислав Манджуков във фолк-клуб „Булгари“ и със силен акцент са поискали първоначално 2 млн. лева откуп, като са дали три дни срок парите да бъдат събрани.
И досега Галя не желае да разказва нито какво са я правили,нито с какво са я плашили. И Манджуков не разказва. Според него след дълги и мъчителни преговори откупът бил намален на петдесет пачки в зелено. Но надали – той е известен като един от най-богатите във Варна бизнесмени.
29-годишният младеж (по онова време) държи още четири елитни заведения и 10 чейндж бюра във Варна. Самата Галя е завършила езикова гимназия (според медиите, но не е вярно), право във Варненския свободен университет, изкарала е държавния си стаж във варненските магистратури, но работела като валутна касиерка във веригата обменни бюра на приятеля си. Там се запознали.
На 26 декември полицията успява да установи един от похитителите. Това става при предаването на откупа.
Следва светкавична акция. Обаче съучастникът му се отскубва от преследването. Другият – 32-годишният Кирил Илиев е арестуван в кафене „Париж“ в централната част на морската ни столица. Той издава къщата, в която е държана отвлечената варненка.
Антимафиотите я атакуват, обаче, може би за късмет, я намират празна.
В една от стаите е бременната жена – завързана на кръст на един креват и извинете за грозната истина, но трябва да се каже – опикана със собствената си урина и екстременти. Отвличането винаги е отвратително престъпление и винаги жертвите са третирани не като човешки същества.
За щастие, нищо лошо не й се е случило. (според статистиката 80 на сто от убитите заложници умират при спасителна операция.)
И досега поръчителите и извършителите на похищението остават неизвестни. Задържаният Кирил Илиев категорично отказа да ги назове. „Животът ми е по-скъп от присъдата, дори и голяма“, споделил той пред съкилийника си.
Дялът му от онзи милион, платени за живата на бременната Галя Пеева, също са скъпи – поне толкова, колкото свободата, която като обикновена стока също се купува и продава у нас. Животът също е обект на търговия.
И мълчанието. По моя информация Кирил Илиев вече не е сред живите и така връзката с поръчителите е прекъсната вовеки веков.

***

На 28 януари миналата година Галя Пеева също напусна този свят. Тя била докарана от Бърза помощ във варненската университетска болница „Света Марина“ с високи стойности на кръвната захар вследствие на погълнато голямо количество алкохол в комбинация с диазепанти и лекарствата за диабета й. На 28-и вечерта състоянието й се влошило и лекарите констатирали перфорация на язва на дванайсетопръстника. Галя била оперирана по спешност, но 30 минути след полунощ във вторник издъхнала в реанимацията. Според лекарите състоянието й е вследствие на цирозата – черният й дроб спрял да функционира, а това увредило и други органи.
Успокоителните и алкохолът са последица – от преживения и незаличен шок покрай драмата на отвличането. Манджукова е завършила 4-а езикова гимназия, после право в Свободния варненски университет. Започва работа като валутна касиерка в бюрата на Манджуков и там разцъфва любовта.
Естествено, потръгва и кариерата й. От обикновена служителка се превръща в управител на веригата за чейндж. След отвличането обаче стартира низ от проблеми – нервен срив и нужда от успокоителни, диабет и няколко години по-късно Борислав и Галя се разделят. Въпреки развода си остават приятели, свързва ги и детето им. Галя започва като съдружник в адвокатска кантора. В същото време е продължавала да върти едно от чейнджбюрата, оставено й от Манджуков след раздялата
Баща й Калуди:
– Един от тези, които я бяха отвлекли, я беше ударил много лошо тука (показва с ръка дясната половина на челото), което до последно си стоеше като отток. Така я бяха ударили, че тази цицина си остана като белег до края на живота й.
Майка й Мария: – От всичко се случи това! И основно идва от стреса, който беше изживяла.
Драмата на родителите е огромна. Години преди това са изгубили и другата си дъщеря при катастрофа с автобус.

 

(Следва продължение)

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.