Строят Белене по политически съображения, не по пазарни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевБСП щяла да окаже помощ на ГЕРБ в развалянето на договорите с двете американски централи, които не са толкова американски, а като генезис има силно руско участие. Но не това е важно.

Очевидно търсят бреша между Добрев и правителството по енергийната тема.

Липсата на дългосрочна визия е евфимизъм за липсата на решение за строителството на Белене. Защото ползата от енергийните стратегии, при променящата се външна рамка, технологична и регулаторна /еврорегулациите/ среда е безсмислено занятие. Това което липсва в сектора не е дългосрочна визия, е кратко и средносрочен план действие за либерализация и диверсификация на енергийния пазар във всичките му сегменти, на прилагане на евродирективите /защото там ни съдят всеки дени/ и най-вече какво прави правителството като политика, регулация, като усилване на институционален капацитет? Какво прави с държавните енергийни дружества за да оцелеят, защото е ясно че първите жертви са до две години и – Марица Изток -2 и Булгаргаз и НЕК?

Но за БСП дългосрочно означава ядрено. И тъй като няма начин да докажат състоятелността на този проект дърпат към „политическо решение“ тоест да строят Белене по политически съображения, не по пазарни. Като едно време.

Ето виждате с енергийната борса и спекулациите на електроенергийния пазар – колко щеше да помогне дългосрочната визия? Точно никак. А подобна ситуация съществува и на газовия пазар и тепърва ще се задълбочава. Но в условията на преход, при толкова много променливи в средата, да залагаш дългосрочни репери не е много умно.

Не че не трябва някаква визия за оценка на въздействие на новите еврорегулации и директиви върху енергетиката ни, но те в момента се изчистват в новата директива по ВЕИ, а тя още не е приета.

На този етап е по-важно да изчистим и отстоим нашия интерес при приемането на тези ключови директиви.

 

БСП критикува ГЕРБ за липса на дългосрочна енергийна визия

 

Илиян Василев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.