Физиката и икономиката отново препречват пътя към климатична неутралност

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевИзменението на климата, което беше позагубило медийно внимание през последната година, се завърна с нова сила на обществената сцена през последните два месеца. Най-общо новините за климата могат да се разделят на два типа:

 

1. Ужасяващо отчайващи като „2020 година е най-топлата в историята

 

2. Приятно обнадеждаващи като „Проучване: Исторически спад от 7 процента на въглеродните емисии през пандемичната 2020 г.

 

Подобно на почти всички новини по темата, които масово заливат медиите в последните 20 години, и тези се оказаха остарели още преди да бъдат пубикувани.

 

Първо, 2020 г. наистина беше много топла (на нивото на 2016 г.), но още в началото на последното тримесечие в тропическите води на Тихия океан се заформи силна Ла Ниня – периодично явление, което обикновено води до тежка зима в Северното полукълбо. В резултат още в края на 2020 и началото на 2021 г. жителите на РусияКитай, Япония, Турция, Испания и много други страни преживяваха брутални студове, докато четяха новините за „най-горещата година в историята“. Днес подобни са новините и от Северна Америка. Както ясно се вижда от сателитните данни за средната температура по света, декември и януари са били относително много по-студени от предходните месеци. Ако Ла Ниня продължи с подобен интензитет, през 2021 г. ще говорим по-често за рекордни студове, а може да видим и отрицателни изменения на температурата спрямо средната за предходните 30 г.

 

Средна температура на долната тропосфера на глобално ниво

Фиг. 1 Средна температура на долната тропосфера на глобално ниво (изменение спрямо спредното за периода 1991-2020 г.; UAH satellite record)

 

Това не означава, че няма глобално затопляне – то очевидно се случва през периода, видим от данните на графиката. Очевидно обаче ръстът на температурата на планетата е бавен и неравномерен, флуктуациите й трудно могат да бъдат предвидени и са доста резки с огромни амплитуди (спрямо средните за предходни периоди) в рамките само на 2-3 месеца.

 

Новините за рекорден спад на емисиите на СО2 през 2020 г. и надеждите за бърза декарбонизация на енергетиката по света също звучаха доста странно на фона на случващото се през последните два месеца. Студовете в Северното полукълбо, в комбинация с бързото възстановяване на индустриалното производство в Китай и зимната хибернация на ВЕИ, върнаха потреблението на енергия, фосилните горива и съответните въглеродни емисии към рекордите. Давам само три примера:

 

1. Производството на електричество във Великобритания достигна рекордно висок за последните 14 месеца въглероден интензитет през януари: Когато вятърът не духа, а навън е студено, системата там едвам се справя, разчитайки основно на природен газ. Даже се наложи включването на уж затворените въглищни централи.

 

2. Китай и Индия отчитат почти ежедневно нови исторически рекорди в енергийното си потребление: Огромният дял от допълнителната енергия там идва преди всичко от въглища и газ. Китай например отчете изграждането на около 38.4 GW нови въглищни ТЕЦ само за 2020 г. – около една трета от построените в света. Цените на втечнения природен газ в Азия пък стигнаха от рекордни низини (през юли) до рекордни висоти (през декември) в рамките само на половин година. За първото тримесечие на 2021 г. Китайската национална електроенергийна компания предвижда умопомрачителен ръст на потреблението на електричество от 20% спрямо 2020 г. (при спад от само 6% по време на локдауна миналата година)!

 

3. Според Американската агенция за енергийна информация потреблението на въглища в производството на електричество ще се увеличи с 14% още през тази година и с още толкова през следващата. Причината е проста – цените на газа растат много бързо, а производителите могат да го заменят надеждно само с въглища. Ако към това се добави и очакваният скок на потрблението на нефт в транспорта, СО2 емисиите на САЩ много бързо ще поемат към възходящ тренд отново.

 

Изменение на енергийните СО2 емисии на САЩ в периода 2016-2022 г.

Фиг. 2 Изменение на енергийните СО2 емисии на САЩ в периода 2016-2022 г. (прогноза на Energy Information Administration от края на януари, 2021 г.)

 

Тези примери добре онагледяват това, което се случва по света – потреблението на енергия, а с нея и потреблението на фосилни горива и въглеродните емисии, отново растат много бързо. Много е вероятно световните емисии на СО2 да се възстановят още преди края на пандемията. А с излитането на самолетите неизбежно ще станем свидетели на нови рекорди.

 

Политиците може да отправят каквито си искат призиви и обещания, но отлично осъзнават, че избирателите им имат нужда от изобилна, надеждна и евтина енергия. Качеството на живот на всеки човек зависи толкова пряко от нея, че тя трябва да бъде осигурявана непрекъснато – вчера, днес и утре. Колкото и на всички да не ни се иска, фосилните горива все още изпълняват тази роля най-добре. Физиката и икономиката отново препречват пътя към климатична неутралност и няма магия, която да ги победи.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.