Напред! Науката е слънце, което НЦИОМ душите политически огрява

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Напред! Науката е слънце, което НЦИОМ душите политически огряваПризнавам си – срам ме е за тоя евтин каламбур. С текста на един възрожденец – Стоян Михайловски. Сътворил през далечната 1892 г. химна за най-светлия български празник – 24 май. Отдавайки почит на уникалното българско творение – „кирилицата“, сериозно предизвикателство за днешната глобална мрежа ИНТЕРНЕТ, съгражданинът ни Михайловски си е нямал и хал хабер нито за НЕТА, камо ли за споменатия НЦИОМ – Национален център за изследване на общественото мнение. Много ми се ще да вярвам, че читателите на „ФорумЪт“ познават оригиналния куплет, с който си позволих волността да се „изгъбаркам“:

 

„Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знанъто живей!“

 

А доколко научните работници от държавния социологически център – днес, вчера и от оня сакрален ноември през 1989-та, подвластни поне по заплата, на поредния парламентарен шеф, огряват „народността“ със „знанъе“ за истинските процеси и рейтинги на властимащите – не знам. Още повече, когато се задават избори – без значение какви. И „народността“ трябва да се „подгрява“. Хич не ща и да се опитвам да търся цената на подобно начинание. Това е повече от „кауза пердута“. Най-малкото защото въпросният държавен социологически център, тъй или инак, е в капана „конфликт на интереси“ . Независимо дали начело на „капана“ е Цецка-Тетка Цачева от ГЕРБ, Георги Пирински от БСП, Огнян Герджиков от НДСВ, Йордан Соколов от ОДС и прочие хубави люде, ковали през последните 20 години законите за превръщането на плановата ни соц. икономика в кап. пазарна. Няма как да знам и реалната парична оценка на усилния научен труд на поникналите през същия тоя сакрален за страната период, частни социологически анализатори. Материално практични партийни ветропоказатели от S и по-долна класа – през тандема Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Мира Радева, сегашната шефка на кабинета „Борисов“ Румяна Бъчварова, до по-устойчиви партийно техни събратя от сорта на Кольо Колев, Юри Асланов…

Може ли да вярва „народността“ на целия тоя държавно-частен платен отбор юнаци, че почтено и честно ще я „светне“ за случващото в сегашното предизборно задкулисие? И това не знам. Междувременно гледам шоу-атракции – на Слави, на Карбовски, на Кулезич, на Опусуми, а в тарапаната изгоря – всъщност неизвестно точно защо – и Васа Ганчева, със или без Хохо котарака си.

Изобщо – големи „забави“. И гатанки. Без отговор – кой за какво в действителност се бори. За купата на Съветската армия, или за тази на USA и ЕС? Слави за Кунева – о кей. А за Гоцевото „АБВ“? И за него ли? Мощната телевизионна „Барекада“, нарочвана за финансово построение на Корпоративна банка, стреля по Кунева. Обикаля градове и паланки, ухажва „народността“, вика „ура“ на герберското рамо за „Белене“, ама и Гоце вика „ура“?

И в цялата тая политическа боза, извън прожекторите, „работливи“ партийни мишки танцуват. Дребен елемент от купона например е достигналата до „ФорумЪт“ информация, че тъкмо в навечерието на просветния празник „24 май“, председателят на столичния парламент – Алексей Мирчев Иванов, е свършил едно народуугодно дело. Господин Иванов, набрал популярност заради нечестиви обвинения за имотни и бизнес далавери, е пуснал зелена светлина за отпускането на по 1500 лв. на всяка от 25-те софийски структури на партията ГЕРБ, към която се числи, за: „подобряване на контактите им с обществеността“. Срамно скромна, макар и безотчетна, сума – общо 37 хил. лева. Необещаващо начало за прогнозирания от социолози „златен дъжд“ над герберите в страната при изборната им бойно-полева подготовка.Но все пак състезанието тепърва предстои – червената роза на Станишевци и „Абв“-то на Първанов, може и значително да вдигнат мизата. Въпреки че, точно преди 10 години, подобно „упражнение“, демонстрирано от тогавашният изборен отговорник на ОДС и земеделски министър Венцислав Върбанов, доказа, че не винаги многото пари вършат работа. Върбанов раздаде по 100 хил. лв. на регистрираните по онова време 3 хиляди селскостопански производители в България – и какво? Както казват днешните тинейджъри – да не споменавам мъжкия анатомичен орган – с око!Сините загубиха изборите. Похарчените 300 хиляди лева за „за подобряване на контактите“ – само за тоя „сегмент“ от „народността“, изгоряха в пламъка на спонтанната й любов към чара на спасителния ЦАР. Затова сега е съвсем логично – поне като начало, за предстоящата изборна битка на заместващия ЦАРЯ негов охранител Б.Б., да не се влиза в политическия покер „на едро“. За „ва банк“ – има време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.