Десетте най-популярни ГМО продукти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Десетте най-популярни ГМО продуктиНашествието на ГМО храни отдавна вече е факт и в България. Няма абсолютно никаква гаранция, че вафлите и царевичните пръчки, които хрупа детето ви са безопасни, дори ако пише, че са правени у нас. Нали не забравяте, че евтините съставки и Е-та се внасят отвън? Затова следващият списък трябва да ви напомни, че всички тези храни участват под различна форма в менюто ви и могат да бъдат открити на най-неочаквани места!

Да не говорим, че НЯМА нито едно авторитетно, доказано и неоспорено „научно“ изследване, което да гарантира, че тези храни са безопасни. Напротив! Но недостатъкът на информация и масовите заблуди не бива да ви служат като извинение за пряк път към раковите заболявания.

Царевицата, например е направена така, че да бъде резистентна – след пръскане с химикали всичко около нея умира, но не и тя. Корпорацията Монсанто призна, че половината от сладката царевица във фермите на САЩ е засадена с генно-модифицирани семена. Не бива да се забравя още, че мишките, които са хранени с ГМ зърното, са имали по-малко потомство и сериозни проблеми с възпроизвеждането. Въпреки това ГМ царевица се сее и площите непрекъснато растат, земята се замърсява, заразяват се и останалите ниви с конвенционална реколта и цикълът на злото се затваря.

Единствената генно модифицирана култура, която понастоящем се отглежда в ЕС, е генно модифицираната царевица MON810, която е резистентна към някои вредители от разред „Люспокрили“. Според данни, предоставени от държавите-членки, през 2008 г. MON810 е отглеждана в шест държави-членки (Чешката република, Германия, Испания, Португалия, Румъния, Словакия) върху обща площ от около 100 000 хектара, която представлява 1,2 % от общата площ в ЕС-27, засята с царевица през тази година. В същото време обаче в някои държави-членки отглеждането на генно модифицирана царевица представлява значителен дял от производството на царевица (например над 20 % в Испания).

На второ място в черния списък очаквано е соята, която е „обучена“ да се бори с хербицидите. Соевите продукти, подобни на царевичните присъстват в ежедневието ни под десетки форми. Има соево брашно, тофу, соеви напитки и какво ли още не. Най-опасното е, че почти всичката соя е ГМО, но в повечето случаи тя се препоръчва като диетичен заместител на месото. Хамстери, върху които е изпробвана генно променената соя доказано са загубили способността си да се размножават и страдат от висока смъртност.

Памукът, подобно на царевицата и соята също е изменен така, че да бъде устойчив към пестициди. Той се води и хранителен продукт, което се постига след подходящо пресоване. Истината е, че хиляди индийски фермери са пострадали от обриви, предизвикани от новите химични вещества, които отделят невинно меките цветчета.

Папаята, която е устойчива към различни вируси също може да се срещне по сергиите на Хаваите. Трансгенната папая съставлява три четвърти от всички насаждения на острова.

Традиционният и любим ориз на азиатците също е генетично изменен  така, че да съдържа повече витамин А. Има данни, че някои видове ориз, предназначени за отглеждане в САЩ, съдържат човешки гени. Това е направено, за да изработват вещества, които са полезни при лечението на детска диария в страните от третия свят. Въпреки това надали някой ще се изненада, че China Daily съобщава за случаи на възникнали алергични реакции в отговор възможното прехвърляне на гени.

Наличието на домати, които са ГМО отдавна не е тайна за никого. Те са създадени така, че да имат мнооооооого дълъг срок на годност без да се развалят и загниват. Факт е, че по време на изследванията за „безопасността“ на ГМ доматите, някои животни умирали само след няколко седмици. Казано ненаучно – ГМ доматите просто разяждали стомасите им…

Рапицата е сравнително нова култура за България, но с достатъчно дълга история на запад, че да бъде генно-модифицирана. Използва се за производство на биогориво, масла и маргарини. От прекрасната жълта рапица пчеличките щастливо събират мед. След което още по-кротко страдат, но това е дълга тема, която ще продължим по нататък. Дотогава е достатъчно да знаете, че можете да сложите на трапезата си без проблем ГМ мед, ако си падате по вносните буркани, особено от Канада.

Осмото място е отредено за млечните продукти. За никого не е тайна, че след натиска на ГМ компаниите в Щатите 22 % от кравите там редовно се инжектират с хормон на растежа за увеличаване на добитото мляко. Кравите изпосталяват, после месото не става за нищо, често боледуват, а стопаните им ги тъпчат с конски дози антибиотици. Няколко дни след инжектиране на хормона млякото не бива да се продава, но и това правило не се спазва. Същото важи и за изискването да не се смесва с млякото от кравите, които са отглеждани по конвенционален начин. На практика в САЩ абсолютно никой не знае какво мляко пие, освен ако не е доказано биологично. Млякото от инжектираните крави има повишено съдържание на един определен хормон, който е идентичен с човешкия. Учените с право се притесняват, че цялото това упражнение в бяло води до рак на гърдата и правото черво.

Картофите и грахът също не са изключение. Мишките хранени с тях също не се радват на спокойни старини и безметежно щастие.

Изводите можете да си направите сами.

 

По материали от руския печат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.