Десетте най-популярни ГМО продукти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Десетте най-популярни ГМО продуктиНашествието на ГМО храни отдавна вече е факт и в България. Няма абсолютно никаква гаранция, че вафлите и царевичните пръчки, които хрупа детето ви са безопасни, дори ако пише, че са правени у нас. Нали не забравяте, че евтините съставки и Е-та се внасят отвън? Затова следващият списък трябва да ви напомни, че всички тези храни участват под различна форма в менюто ви и могат да бъдат открити на най-неочаквани места!

Да не говорим, че НЯМА нито едно авторитетно, доказано и неоспорено „научно“ изследване, което да гарантира, че тези храни са безопасни. Напротив! Но недостатъкът на информация и масовите заблуди не бива да ви служат като извинение за пряк път към раковите заболявания.

Царевицата, например е направена така, че да бъде резистентна – след пръскане с химикали всичко около нея умира, но не и тя. Корпорацията Монсанто призна, че половината от сладката царевица във фермите на САЩ е засадена с генно-модифицирани семена. Не бива да се забравя още, че мишките, които са хранени с ГМ зърното, са имали по-малко потомство и сериозни проблеми с възпроизвеждането. Въпреки това ГМ царевица се сее и площите непрекъснато растат, земята се замърсява, заразяват се и останалите ниви с конвенционална реколта и цикълът на злото се затваря.

Единствената генно модифицирана култура, която понастоящем се отглежда в ЕС, е генно модифицираната царевица MON810, която е резистентна към някои вредители от разред „Люспокрили“. Според данни, предоставени от държавите-членки, през 2008 г. MON810 е отглеждана в шест държави-членки (Чешката република, Германия, Испания, Португалия, Румъния, Словакия) върху обща площ от около 100 000 хектара, която представлява 1,2 % от общата площ в ЕС-27, засята с царевица през тази година. В същото време обаче в някои държави-членки отглеждането на генно модифицирана царевица представлява значителен дял от производството на царевица (например над 20 % в Испания).

На второ място в черния списък очаквано е соята, която е „обучена“ да се бори с хербицидите. Соевите продукти, подобни на царевичните присъстват в ежедневието ни под десетки форми. Има соево брашно, тофу, соеви напитки и какво ли още не. Най-опасното е, че почти всичката соя е ГМО, но в повечето случаи тя се препоръчва като диетичен заместител на месото. Хамстери, върху които е изпробвана генно променената соя доказано са загубили способността си да се размножават и страдат от висока смъртност.

Памукът, подобно на царевицата и соята също е изменен така, че да бъде устойчив към пестициди. Той се води и хранителен продукт, което се постига след подходящо пресоване. Истината е, че хиляди индийски фермери са пострадали от обриви, предизвикани от новите химични вещества, които отделят невинно меките цветчета.

Папаята, която е устойчива към различни вируси също може да се срещне по сергиите на Хаваите. Трансгенната папая съставлява три четвърти от всички насаждения на острова.

Традиционният и любим ориз на азиатците също е генетично изменен  така, че да съдържа повече витамин А. Има данни, че някои видове ориз, предназначени за отглеждане в САЩ, съдържат човешки гени. Това е направено, за да изработват вещества, които са полезни при лечението на детска диария в страните от третия свят. Въпреки това надали някой ще се изненада, че China Daily съобщава за случаи на възникнали алергични реакции в отговор възможното прехвърляне на гени.

Наличието на домати, които са ГМО отдавна не е тайна за никого. Те са създадени така, че да имат мнооооооого дълъг срок на годност без да се развалят и загниват. Факт е, че по време на изследванията за „безопасността“ на ГМ доматите, някои животни умирали само след няколко седмици. Казано ненаучно – ГМ доматите просто разяждали стомасите им…

Рапицата е сравнително нова култура за България, но с достатъчно дълга история на запад, че да бъде генно-модифицирана. Използва се за производство на биогориво, масла и маргарини. От прекрасната жълта рапица пчеличките щастливо събират мед. След което още по-кротко страдат, но това е дълга тема, която ще продължим по нататък. Дотогава е достатъчно да знаете, че можете да сложите на трапезата си без проблем ГМ мед, ако си падате по вносните буркани, особено от Канада.

Осмото място е отредено за млечните продукти. За никого не е тайна, че след натиска на ГМ компаниите в Щатите 22 % от кравите там редовно се инжектират с хормон на растежа за увеличаване на добитото мляко. Кравите изпосталяват, после месото не става за нищо, често боледуват, а стопаните им ги тъпчат с конски дози антибиотици. Няколко дни след инжектиране на хормона млякото не бива да се продава, но и това правило не се спазва. Същото важи и за изискването да не се смесва с млякото от кравите, които са отглеждани по конвенционален начин. На практика в САЩ абсолютно никой не знае какво мляко пие, освен ако не е доказано биологично. Млякото от инжектираните крави има повишено съдържание на един определен хормон, който е идентичен с човешкия. Учените с право се притесняват, че цялото това упражнение в бяло води до рак на гърдата и правото черво.

Картофите и грахът също не са изключение. Мишките хранени с тях също не се радват на спокойни старини и безметежно щастие.

Изводите можете да си направите сами.

 

По материали от руския печат

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.