Пробният камък ще бъдат реформите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пробният камък ще бъдат реформитеEто и позицията на РБ от 9 октомври. Каквото трябва е казано. Друг е въпросът, че според мене е необходимо по-фокусирано подреждане на нещата.
Първо – извеждане пред скоби на съдебната реформа, която разбира се не е секторна, а контекстуална. (Както знаете властта не е сектор – нито изпълнителната, нито законодателната, нито пък съдебната).

Пак пред скоби другите две реформи – административната, която също е предусловие за добро управление и ефикасни политика във всички сектори.
Плюс реформата в изборното законодателство.
След това вече секторните приоритети.
Приоритет номер 1 – енергийната реформа със всичките важни компоненти, които се съдържат в нея – либерализация, диверсификация, Южен поток и пр.
Следващият секторен приоритет – реформата в правоохранителните органи и специални служби.
На трето място – икономическите мерки.
От там нататък, т.е. образователна, здравна и осигурителна реформа – вече не са проблем. В това отношение има висок процент на съвпадение между програмите на РБ и ГЕРБ.
Важна е безусловната гаранцията за европейска и евроатлантическа политика на страната (особено по отношение на регулирането на кризата на Изток, руската политика и възстановяване на международния правов ред, що се отнася до Украйна). Тази част вече би могла да бъде предмет на обща декларация на двете преговарящи страни, която да бъде част от коалиционното споразумение.
Ако питате мен бих добавил и още една точка – никакви агенти на бившата ДС в правителството, на ключови места в министерства, в дипломацията и в областните управи.
Пробният камък според мене ще бъдат реформите пред скоби, плюс първите два приоритета. Не за друго, а защото не са ясно разписани в програмата на ГЕРБ.
Принципни, при това публични преговори между две политически партии, които се готвят да управляват досега не сме виждали. Имам предвид по време на целия преход.
Дано този път да видим и чуем.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.