ПЕТРОЛ, МАФИЯ, ОБЩЕСТВО

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ПЕТРОЛ, МАФИЯ, ОБЩЕСТВОВ последните дни сме свидетели на засилване на сблъсъка между „Големите играчи” на световната енергийна геополитическа арена. А енергийното лоби е най могъщото и силното в света. На практика може да се каже че то управлява Земята – пряко или с поставени фигури.

   Тази криза удря всички държави и граждани включително и нашата малка България .

Всевъзможни мнения, становища се изложиха в публичното пространство. Преди всичко всевъзможни обвинения – без нищо конструктивно и делово. Без визия за решения на проблема при сегашните вътрешно и външно геополитически реалности. Само се „лае” деструктивно, правят се голословни обвинения. Ефектът – Злорадство. Кой разбира и кой не разбира се прави на експерт в тази сложна и деликатна материя от правен и геополитически характер,преследвайки много евтин и елементарен ПР. Стана като селската кръчма – всички разбират от политика,футбол, жени и вече от коли. А на практика „зеро”. Централната власт – нарочно или не – разиграва явно безсилие. Опозицията – сипе кухи цитати в стил „стопански либерализъм”, записан в доста старите учебници на Адам Смит („Богатството на нациите”) по макроикономика. Смях. И аз чета доста – чел съм повече от 2000 книги. И в момента чета, ама не мога да кажа, че знам всичко. Банално – Човек се учи докато е жив.

   Затова в този „монолог” искам да поставя на вътрешна конструктивна дискусия темата „Петрол и горива” по „Стандарт Бабучев”: 1.проблем, 2.анализ, 3.решение, 4 действия и 5. резултат. И така – първо ПРОБЛЕМЪТ:

– Спекулативното определяне на цената на петрола и като резултат цената на горивата бензин и дизел.

– Изчерпването на този енергиен ресурс и липса на своевременна замяна с възобновяеми енергоносители и горива.

– Злоупотреба с монополното положение и недопустимо арогантно отношение на корпорация към централната власт (правителството) и гражданите .

Второ – АНАЛИЗЪТ:

Тука вече можем спокойно да говорим за енергийна мафия. Оборотите и печалбите в този сектор се измерват по Закон, в десетки стотици милиарди долари или евра. И в този сегмент милионите са просто пари за семки. Може да се каже, че ако боравите с милиони на този пазар, вие сте случайно попаднал там и законосъобразно ще изчезнете©.

За да не бъда голословен, само ще посоча, че трите най богати и могъщи корпорации в света са:

1. „Петро чайна” – 1 000 000 000 000 капитализация. 2 . „Ексон Мобайл” – 560 000 000 000. 3. „Роял Датч Шел” – 550 000 000 000. Всичко – в долари. Зашеметяващи цифри, с които могат да се купуват държави. Както навремето „Юнайтед Фруд Къмпани” си „купи” държава, и от там се „роди”терминът – „Бананова република”..

   Да си отговорим на въпроса как се формират такива състояния и печалби?!? Много голяма е тази Магия ?!?

Още малко цифри – пак „магически”. Цената за добив на барел суров петрол в Ирак, Саудитска арабия, Кувейт, Либия, ОАЕ е 1,5 -2 долара за барел (при цена сега 130$!??.)

Браво на крал Абдула, който преди две години със закон определи цената на бензина и дизела в Саудитска арабия на около 20 стотинки наши пари – 0.03 риала за литър.

Руският петрол е малко по скъп, защото е по надълбоко и има разходи за транспорт по петролопроводи – 1 барел – 9 $. Най-скъпо излиза добивът в Северно Море и в Мексиканския залив – около 25 $ за барел, поради високи разходи за изграждане на нефтени платформи и трудни условия за работа.

Така вече нещата си идват на място. Като извадим продажната цена, разходите по добив, се получава скромната „печалбица” (майтап) и ще я умножим в проценти над реалната себестойност на продукта.

Излича, че при арабския петрол (за това са и войните в региона – залежите в Ирак са оценени на 1,56 трилиона в зелено) надценката е 1300% ?!? В кокаина тя е 10 пъти, но тука е 130 пъти и повече ?!? Златото и диамантите нямат такава надценка?!? Не случайно Черното злато е по-ценно от Жълтото. При руснаците е по-малка печалбата, но е достатъчно прилична – техните олигархически кръгове придобиха изключителна финансова мощ и влияние, а най малка е на Янките и на Британците (Северно море и Мексиканския залив). Все пак дори при цена 25$, надценката е 400%.

Прави чест на Джордж Сорос и на Джоузеф Стиглиц, като хора от „кухнята” – да не кажа „Главни готвачи” на световните финанси и икономика, че „признаха” в книгите и статиите си, че на практика „няма конкуренция”(смях –Еврика, както е рекъл Архимед навремето).  

Добри констатации, добри анализи на Сорос и компания, но не казват нищо за решение. Според мен те знаят и могат да го дадат, но не искат – защото все още нямат интерес, или все още не е в техен интерес.

Те обаче поставиха под Въпрос „доктрината за „Невидимата ръка” на Адам Смит. Въпрос, който „либерално” мислещите „папагали”, повтарят и „завтарят”.

Имам чувството, че нашите „партийни експерти” в публичното пространство са „застинали на 1779 година”?!? А от тогава до сега много вода е изтекла и продължава да тече.

Истината за енергийния пазар в световен мащаб – и то не само за петрол, но и за газ, електроенергия, топлоенергия, е че Там НЯМА, и НЯМА КАК ДА ИМА КОНКУРЕНЦИЯ. Там има битки за зони за влияние, както са мафиотските кръгове, а цената се определя на картелен принцип. Включително и в рамките на ОПЕК. За каква конкуренция, за какви бири, за какви пет лева говорим тогава въобще?!?  

За това, когато „либерално мислещи папагали” започват да словоблудстват за конкуренция в енергетиката и в петрола , аз се смея и всеки що годе интелигентен човек би се изсмял, и би си задал Въпроса: А бе този сериозно ли говори?!? Защо не отиде на преглед при психиатър на софийския „4-ти километър”?!

Защо няма и не може да има конкуренция? Ами защото този пазар е специфичен и на него винаги съществува естествен монопол, при сегашното технологично ниво. Конкуренцията би могло да я има, и е желателно, но при нови технологии и нови горива. А дотогава логично в почти всички държави по света (вкл.САЩ и Европа), пазарът на електроенергия ще е регулиран, цената ще се определя не от търсенето и предлагането, а от енергиен регулатор (отвъд Океана на щатско ниво, в Европа на национално, но това са подробности, важен е принципът).

Едно е сигурно и безспорно – Първо: Свободният пазар на горива в световен и национален мащаб, е неефективен, злоупотребите с монополно положение-факт, цената на стоката необоснована, определена на картелен принцип, при това на над национално ниво. А в „дребна” България, при сегашната й нормативна уредба, освен мижава глоба от Комисията за защита на конкуренцията друго не може да се чака – с гарантиран „Нула” ефект. Защото такава глоба, просто бълха ги е ухапала играчите, а ако нещата „случайно” загрубеят – с много пари може да се промени и „гледната точка на магистрата”. Което пък за българската съдебна система и реалност е по скоро правило отколкото изключение.

Второ: Петролът и горивата са стратегически суровини, от които зависи почти цялата икономика. Поради което е недопустимо да има трусове на този пазар, тъй като това рефлектира на цялата икономика – ако такава изобщо има, каквато „липса” се забелязва у нас.

Трето: Недопустимо е да се държи надменен тон на централната власт (премиер и правителство). Скандален сеир, на който оскотелият от безпаричие електорат става свидел в момента. Дори и „назиданието” да го прави представител на най богатата корпорация в България – „ЛУКойл”.

Просто не мога да повярвам че силния и авторитарен български премиер Бойко Борисов се „огъна”?!? Виждам и не вярвам на очите си – както казва фамозният проф. Ю.Вучков.

Нелепата и скандална ситуация много ми напомня на поведението на Великия магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле и френският крал Филип V Хубави. Когато кралят на заседание на правителството иска от финансовия си министър Жак дьо Моле, пари за военната кампания срещу Испания, Магистърът с надменен тон отказва, забравяйки Кой е Царят? Нещо повече – Моле арогантно заявява, че кралят няма власт над него и неговия орден, който спазвал не кралските, а Божиите закони!!?! Историята е интересна как завършва този „конфликт”. Явно французинът Моле не е знаел старата китайска поговорка:„Никога не атакувай царя, освен ако не си сигурен, че ще го убиеш от първия път”. Още по поучителното в случая е, че тамплиерите са разчитали на обещаното им „съдействие” от папата – без обаче от своя страна да са му обещали срещу това солиден процент от несметното си богатство. И закономерно отнасят жестокия кралски удар – арести, обвинения в сатанизъм, богохулство, държавна измяна – къде истински, къде изфабрикувани, конфискации и публични смърти на кладата. Парите и имотите на ордена отиват в широкия джоб на краля, малко и в този на папата, а непокорните рицари – „възнесоха в огъня Богу Дух”.

Логиката на Инквизицията е „желязна” – ако обвиненият е Вярващ огънят не би го наранил, защото Авраам също е бил на клада, но Господ го спасил?!? Ако пък нещастникът вземе, че изгори – Огънят е изчистил и изгонил Демоните от Душата му и тя Чиста е заминала при Създателя. На среща с него са изпратени всемогъщите до тогава тамплиери и нито простосмърният народ, нито аристокрацията, нито духовенството са се застъпили за рицарите. За разлика от Филип V Хубави обаче, друг френски крал, седнал на престола – Луи Филип, сдобил се с прозвището „Кралят на банкерите”, допускал публично да го унижава и му прави непристойни забележки неговият „приятел”, банкерът Джеймс Ротшилд – един от най богатите хора в Европа. Не само в ония далечни средни векове – и сега се смята, че фамилията „Братя Ротшилдови” на практика управляват парите в стария континент, също и в Америка.Според някои автори Ротшилдови и до ден днешен са основните спонсори на тайните общества, на Илюминатите и масоните.

Историята е учителка на живота е казал Цицерон, а от тези два примера от френската европейска история сегашният български премиер може да си избере сценарий – дали да постъпи като Филип V или като Луи Филип?!

Аз лично предпочитам първия. Без клади разбира се – цивилизовано, със законови механизми, но със същия резултат.

 

РЕШЕНИЯТА:

 

Най трудната част.За съжаление няма идеален вариант, има по-добре и по-зле работещи решения за конкретните условия. Но да не правим нищо и само да се вайкаме и да чакаме някой отвън за пореден път да ни „Оправи” пак е решение , но то почива на робска психика и начин на мислене. Мислене на лакеи, на интелектуални и морални нищожества, които според мен нямат място в елита.

Така че това е предизвикателство, при което съществуващите „оръжия”(законови), са неефективни и неприложими, а общи бръщолевеници никой не иска да слуша. Защото съм съгласен напълно с един от моите любими държавници – премиерът на Британската Империя – Бенджамин Дизраели , лорд Биконсфилд ,че: „Обществото се интересува от резултата.” Кратко и ясно.

В отговор на недопустимото „извиване на ръце” на правителство, бизнес и граждани, и виждайки че „свободният пазар” никак не е свободен, казвам:”Добре ,така да бъде. С вашите камъни по вашата глава.” Само че вече има една малка, но много съществена подробност. Ножът и сиренето няма да са в ръцете на корпорациите, а в премиера , в ресорния енергиен министър и в подопената му ДКЕВР.

Преминаваме към пряка регулация на вътрешния пазар на горива.

Нов Закон за горивата, Наредби за ценообразуващите елементи , за производство на горива, Решения на ДКЕВР за цената на горивата. Наредби за задължителни резерви. Наредба за ценообразуващите елементи за производство на енергийни култури. Заповед за минимални изкупни цени на енергийни култури(рапица).Квоти, лицензии за производство и търговия . Държавен резерв.

     Крайно време е ДКЕВР, от пощенска кутия и невзрачната роля на Арменския поп (не искам да обиждам вярващите християни арменци, но това понятие в България има , силна символика, винаги съм уважавал вярващите хора ,защото самият аз съм умерено религиозен), да се превърне в Истинска енергийна полиция и висша инстанция за определяне на цените на енергията и горивата – по обективни критерии, в интерес на Обществото.

   Аз не съм против регулацията, а против Лошата регулация .

 

В новият Закон за горивата и множеството наредби, които трябва да се издадат за правилното му прилагане, следва да се даде следната позитивна правна уредба:

1-стандарти за качество и контрол на горивата , енергоносителите , суровият петрол, енергийни култури(рапица, царевица и други)

2- ценообразуващи елементи за целите на регулацията по пера. Включително максимално допустима норма на печалба. Суровини, амортизации, труд, (Наредби за ценообразуването)

3- цената на горивото (вид , качество ) максимален размер на дребно, цената на енергоносителите, цената енергийните култури, минимален размер,(Решения и Заповеди)

4- минималното количество (квота) за търговия , и производство на горива и биогорива.(Заповеди)

5- преференции за възобновяеми горива(биодизел и биоетанол).

6- задължение за търговците на горива(бензиностанции), да предлагат задължително и биогорива, като част от изискването за издаване на лиценция за продажба на горива, наред с другите изисквания за безопасност и т.н.

7- административно правните процедури по издаване и контрол на необходимите лицензии. Склюване на договори , заявления за одобряване на цени от регулатора.

8- принудителни административни мерки, като спиране и запечатване на обекти за производство и търговия ,отнемане на лицензии за търговия и производство. И т.н.

9-административно наказателни разпоредби , имуществени санкции и глоби за физически лица.

 

   Да – това е доста управленческа работа.Най вече за Министерство на икономиката и енергетиката, Министерството на земеделието, за областни дирекции, за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.Като целта е до 5 години да имаме поне 15% собствено производство на биогорива, а до 10 години 100%. Както и да се озаптят прекомерно алчните амбиции, които наистина злоупотребяват с монополното положение. Нека фактите , цифрите и документите говорят , а не приказки от 1001 нощ ,”такава е пазарната цена” в цял свят .

   В международен план, следва СТО и на срещата на Г8 , а защо не и въпросът да се постави пред ООН, ако наистина искат мир, честен и справедлив за всички. А истински справедлив мир може да има само тогава, когато се говори на езика на взаимния икономически интерес. Това е. Останалото е Мир равносилен на робство. А не всички искат да бъдат роби и Войната е неизбежна правилна, морална и справедлива. Че с оглед спекулативното увеличаване на цената на петрола, предизвикан от изкуствени кризи, които поставят световните икономики консуматори в трудно състояния, което може допълнително да ескалира. Да се премине към политически и ако се наложи военен натиск, над страните от ОПЕК(производителки на петрол). За по-рационално разпределение и на приемлива цена на този все още важен природен ресурс. Да – според мен трябва създаване на Световен съвет за енергийно и водно регулиране.(Г-8 +ОПЕК, големи консуматори и производители). Защото за петрол и за вода , ако нищо не се прави за разумно регулирано потребление и цена , ще почнат още по кървави битки.

Да – световната общност следва да каже „край„ на борсовата търговия на петрол. Достатъчно „лапаха” тези играчи, но вече напрежението е доста високо и ако не се вземат мерки, ще ескалира до граници, които „либерално мислещите” папагали ще бъдат принудени под обществен натиск да си ”ходят”. И да си философстват , но не за обща сметка.

   Според мен цена над 55$ за барел е спекулативна и няма нищо общо реалността. Дори при тази цена, страните от ОПЕК ще печелят 55-1,5 (1000%) – доста добър марж. Дори и русите пак ще печелят 55-9 тоже(500%), даже янките с 55-25 , ще са на 100% печалба.

   Но повече от това вече играе наистина сериозно на нервите и на правителства, и на граждани и на бизнеса извън петролния.

   Или ще трябва да продължаваме да плащаме – ние европейците, скъпи горива и да обедняваме, а арабите – с кръвта си, за сметка на шепа ненаситни тарикати, която алчност е безгранична, или да накараме същите тарикати най-сетне да се спрат. Защото ако продължи така всички ще ходим в бездната.

   А защо не малка България ,да предложи това решение на „Големите играчи” – пред ЕС, ООН, СТО?! Ние сме малки и нищо не рискуваме , но може и да се появят гласове в подкрепа и от много по-могъщи държави. Искаме право на достъп до енергия(гориво) на приемлива цена, никой не говори за безплатен обяд.

   От друга страна , България има гении, ние сме вторите по интелигентност на тази Земя. Но хората на мисълта все още не се оценяват . Да не забравяме, че българин пръв доказа че водата гори, сега това се потвърждава и от инженер Джон Канзиус, който пали вода с 13.56Мхерца радиочестота. Знанието е дадено за всички. Защо трябва като „палета” да чакаме някой от големите да ни „оправя” . Българският език е богат и думата „оправя „ има двусмислено значение. Аз лично не желая да ме „оправят”.

   Ето и третата според мен стъпка.

Време е и ние да се направим на „Ощипани моми девици”.

Правителството трябва (ползвайки челния американски опит), да финансира тайно, фондация или институт „Свободна енергия”. Където официално ще се бръщолевят глупости . А неофициално – ще има обзавеждане на модерни лаборатории и цехове, като се привлекат най откачените и нестандартни умове в България. Време е за Лов на мозъци.

     Да, между геният и лудият има една крачка, но това не означава че трябва да изхвърлим всички „нестандартно мислещи луди”, това е все едно да изхвърлим Диамантите на боклука. По-разумно е да ги измием и отделим от пясъка.

       Това си е чист хазарт, но животът е хазарт.Който играи Пичели който ни играи ни Пичели- така каза Христо Стоичков.

Има достатъчно пустеещи халета в провинцията за целта .

Направления:

1. радиочестотен звуков резонанс и разпад на Вода.

2. кристалинен енергиен преобразувател.

3. антигравитация.

4. изкуствено „торнадо”.

5. безжично електричество .

6. високоенергийни кристалинни батерии.

7.високочестотна модулация на атмосферата.(дъжд ).

Мисля, че бюджетът няма да обеднее с 100 или 200 млн. лв, но риска си заслужава, защото при успех спокойно можем да обявим Декларация за енергийна независимост и да кажем, че нямаме нужда от внос нито на петрол,нито на газ, нито на ядрено гориво.

Защото ако не сме Въоръжени с нови напреднали технологии, няма как да се противопоставим на сегашното всемогъщо енергийно лоби.

   И чак тогава можем да предложим ”Независимост”(разбирайте навлизане и разширяване на пазарния периметър на българска корпорация – частна с държавно участие – като най голямата „Петро чайна”, в най атрактивните пазари,енергийния и горивата с новите технологии) и на други държави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.