Царево и царете на Южното Черноморие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Защо два червени кмета, подпрeни и от ДПС, искат главата на шефа на парк „Странджа“

Докато прокуратурата се разсейва давностният срок на съмнителните сделки изтича

Природозащитници и ревностни еколози от всякакъв калибър и политически цвят могат да поемат въздух. Временно обаче. Протестите им от края на февруари и този от 4 март пред портите на Министерския съвет дадоха резултат. Тайно планираното нейде из високите етажи на властта (но подлярски разконспирирано) уволнение на тримата шефове на трите ключови природни парка в страната – „Витоша“, „Врачански Балкан“ и „Странджа“, бе отменено. Само че… само засега. Такъв се оказа компромисният вариант, след проведената на 9 февруари вечерта среща на вицепремиерката Миглена Плугчиева с представители на протестиращите природозащитни организации и с най-после появилия се на мястото на „горещото събитие“ биг-бос на маститата Държавна агенция по горите – Стефан Юруков.

„Форумът“ потърси мнение по темата на един от „ощастливените“ – директорът на природен парк „Странджа“ Стефан Златаров, но той отказа всякакъв коментар. За сметка на това по-словоохотливи природозащитници поясниха, че Златаров с пълно основание мълчи. Защото силните на деня в бургаско и по-точно свързани с атрактивния регион около Царево и Малко Търново били готови на всичко, за да му вземат главата. „Наклепали са го яко пред Плугчиева и или ще го преместят на работа другаде, или около парламентарните избори ще го уволнят наистина, тъй като иде друга власт, а преди това той трябва да изчезне от сцената, за много хора с бизнес интереси е опасно е оставено му в „Странджа“, заявиха пред „Форумът“ запознати с тъмните имотни игри не само в Странджа, а и в цяла Родопа.
Известно е, че Златаров отдавна кръстосва шпага с небеизвестния червен кмет на Царево Петко Арнаудов, но сега още по-активен в битката се оказвал и партийния колега на Арнаудов – кметът на граничното Малко Търново Иван Иванов. Ето какво може да се прочете за него в нета (http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=3612.0), написано – забележете – още на 31 август 2007 г. в 12 ч. и 21 мин., от форумец с ника asdfghjkl :

„Странджа само си мислим, че я „изкопчихме“. Докато голямата патардия мина, продължават да си вървят тихомълком старите проектчета. Кметът на Малко Търново е позволил предишното незаконно изсичане на горите и сега е повсеместно. Аз споменах какъв е механизмът – от сечището натоварват отрязаните огромни и немаркирани трупи на камази които ги откарват до някой сборен пункт наблизо. Там чака ТИР, на който се качват огромните дървета, камионът се покрива и тихомълком заминава към границата. Понякога съм ги засичал да го правят на самия път. Това е системата когато дърветата отиват към границата. Когато отиват към пристанището в Бургас направо ги карат с камазите. Днеска бях натам и на връщане подминахме три камиона натоварени с огромни дебели дървета, естествено без никаква маркировка. Това е разрешено от кмета и местните власти и така е из цялата страна. Онзи ден по „Хоризонт“ говреха за Котел и казаха, че хората се страхуват за гората, защото тече безразборна сеч, със знанието на кмета и позволението на министерството. Уж „санитарна“ сеч обаче покрай сухото режат и здравото. Хората казваха, че всички дървета отиват за Гърция и Турция. Просто не ми го побира главата тия хора в парламента какво искат, то не бяха пожари, кои умишлени, кои случайни, покрай тях загина толкова природа, а ония смешковци продължават да кастрят все едно света свършва (Ма той накрая ще свърши!)?
Онзи ден разбрах поредната простотия, че правителството е представило само половината от земите, които би трябвало да попаднат в „Натура“, а другите е сметнало, че не трябва да бъдат защитени територии (естествено, иначе някой ще е на загуба и няма да може да си прави хотелчета). ЕС обаче са се усетили и ще ни глобяват яко. Тук сме на загуба три пъти: един път, че плащаме глоби, един път, че ни се преебават незащитените територии и от трета страна населенито обеднява заради разрухата на природата.
Още колко има, да се върна на Странджа. В момента сеподготвя от кмета на Малко Търново да се направи нов асфалтиран път свързващ Приморско и село Визица (във вътрешността на Странджа малко село насред гората и хълмовете). Този път ще докарва директно тъй обичните от нас туристи в сърцето на планината не само чужденци, но и като ония нашенци дето направи сметище до Рилския манстир. Щели да се организират обиколки с бъгита и джипове, кой знае къде ще газят и какво ще мачкат. Но каква е по – дълбоката далавера. Голямо общинско място до сами селото е било закупено от небезизвестните братя Диневи – „строителни предприемачи“ официално, а всъщност мафиоти разпрострели се по цялото черноморие и даже на пазара в Румъния. Те смятат да правят на този имот хотелски комплекс,с ресторанти, дискотеки и пр. ( за ий са тия дискотеки като населението на селото е 60 човека явно смятат да докарват туристи). Естествено в това са замесени и кметовете на Малко Търново, на село Визица (една шматка) и Приморско без чиито разрешения това не може да стане. И така всичко се връзва пътя, комплеска и разрухата на невероятната природа в рйона, там на 7 метра от мен е прескачала кошута, всичко това ще се заличи със стартирането на строежите. Сега се чака да бъде на правен пътя до Приморско. Така, че въобще не сме я отървали нито Странджа нито цяла България. За мен това си е грубо изнасилване на природата! Как после да не хванеш автомата то освен партизански методи другите варианти за противодействие остват неефективни?!“

Толкоз засега за

властовите бизнес „операции“ в Малко Търново

А що се отнася до шефската му община Царево, преди около две години тогавашният началник на отдела за борба с корупцията към Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов, обяви, че по три дела се водело разследване срещу тамошния кмет Петко Арнаудов. Днес Найденов вече е шеф на националното следствие и уточни пред „Форумът“, че не е наясно към момента какъв е развоят на въпросните дела. Говорителката на Окръжната бургаска прокуратура Калина Чапкънова пък бе така добра да обясни, че поради липсата на каквато и да било компютъризация, и тъй като не й казваме номерата на споменатите дела, е изключително трудно да се проследи от раз съдбата им през изминалите две години. Във всеки случай, благодарение на положените усиля от страна на служителите в бургаската прокуратура, все пак стана ясно, че едно от делата срещу Петко Арнаудов е прекратено, а за останалите се „допуска“, че остават и до ден днешен висящи.
Какво да се прави – пореден български „успех“ за пред ЕС по отношение на щекотливата глава „Правосъдие и вътрешен ред“. А за какво всъщност е бил, и може би евентуално все още е, атакуван от правоохранителните органи царевският кмет Петко Арнаудов?
Освен прословутият скандал около строителната фирма „Краш 2000“, захапала апетитно парче от Националния природен парк „Странджа“, обект на внимание на правоохранителните органи е и един обемист одиторски доклад, в който са анализирани подробно цели 114 закононарушения на царевския кмет. Вече четвърта година констатациите на ревизорите се размотават из прокурорските инстанции, а от декември 2006 г. при главния прокурор Борис Велчев отлежава и адресирания лично до него тревожен сигнал на сдружението „Зелени Балкани“, което настоява да бъде потърсена отговорност от бургаските магистрати, забатачили „неправомерно“ проверката срещу Петко Арнаудов. Еколозите заявяват:
„Безнаказаността на престъпилите закона е тумор на обществото, който трябва да се изкоренява, както и укривателите им. В България за престъпления по служба и превишаване на права няма осъдени, въпреки доказателства за престъпления, подобно на случаите в Царево. Не е чудно тогава, че властимащите от управлявалите до момента политически сили вече 17 години безчинстват безнаказано в България и продължават да съсипват природата и държавата.“
Основанията за подобни заключения се съдържат в споменатия одитен доклад, изготвен на 8 август 2005 г. от органите на териториалната Агенция за държавен вътрешен финансов контрол в Бургас, извършили проверка на управленската дейност на царевските общинари за времето от октомври 2001-а до края на 2004 година. Установени са сериозни нарушения в областта на

обществените поръчки

и при разпоредителните сделки с недвижими имоти, общинска собственост.
При сключените 50 договора за възлагане на малки обществени поръчки, т.е. под праговете определени от закона, от изпълнителите не е поискано задължителното внасяне на необходимите за целта гаранции. Освен това 43 от тези договори са сключени преди да е изтекъл изискуемия от закона седемдневен срок за обжалване на процедурите. По 41 решения на Общинския съвет в Царево не са спазени задълженията на възложителя да изпраща информация до министъра на държавната администрация и до Агенцията за малки и средни предприятия. Така според ревизорите, превишавайки правата си, кметът е създал „предпоставки за ощетяване на общината“.
Посочено е също, че в нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки той „неправомерно и безлихвено“ е кредитирал за срок от 5 месеца бургаските фирми „Хидроком“ ЕООД – със сумата от 92 062 лв, и „Комплектстрой“ ЕООД – със 157 938 лева. Трябва да се отбележи, че и двете дружества са собственост на един и същи бизнесмен – Димитър Георгиев Стоев, и имат еднакъв предмет на дейност – „цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения“.
На друг бургаски контрагент на общината по линията на обществените поръчки – „Енки“ ЕООД, пък неправомерно са изплатени 6 515 лв., за което отговорност следвало да носят финансовият ревизор и главният счетоводител на Царево, смятат

одиторите

„Енки“ ЕООД(търговия на едро), сключило през март 2004 г. договор за „дизайн, изработка и монтаж на мебелно обзавеждане за заседателната зала“ на кметството в Царево, е собственост на 65-годишната Рени Минчева Младенова – Русева. Тя е съдружник в седем фирми, в една от които – „Арс Трейд“ АД – Стралджа, и със сина си Свилен Русев, партньор на Георги Мариов Тагарински (син на небеизвестния син политик Марио Тагарински) в софийското дружество „Комиком“ ООД, занимаващо се с архитектурни и инженерни дейности.
Гаф е допуснат и при градежа на пречиствателната станция, която сега е гордостта на Царево, тъй като през 2002 г. със заповед на кмета, без провеждането на процедура по Закона за обществените поръчки, е сключен договор за пълен инженеринг на обекта с „Хидрострой“ АД – София за внушителната сума от 3 700 043 лева.
Множество нарушения били допуснати и при процедурата по възлагане на обществената поръчка за изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Ахтопол, дали възможност за обжалвания от страна на некласираните кандидати, от което пък възникнали негативни последствия за община Царево.
Такива последствия – изчислени на 65 301 лв., е понесла общината и от „неправомерното безлихвено кредитиране“ на фирма „Благоустроител 2000“ ЕООД – Бургас, на която през 2002 г. е възложена рехабилитацията на пътя Лозенец – Царево. Собственик на „Благоустроител 2000″(строителство на пътища, самолетни писти и спортни терени) е Стефан Митев Вълчев, който има

бизнес взаимоотношения

с Найден Костов Киров, свързан чрез свои други партньори пък със Атанас Георгиев Зайков – бивш член на ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и бивш управител на „Нефтоимпекс“ ООД – София.
Според ревизорите благодарение на царевския кмет Петко Арнаудов „неправомерно кредитиране“ в размер на 21 601 лв. за повече от година се е сдобило и софийското ООД „Симеко България“, с което през 2004 г. са сключени два договора за проектиране и изпълнение на енергоефективни осветителни уредби в района на черноморския град. Дружеството-изпълнител е притежание(в съотношение 50 на 50) на Илия Марков Илиев и на турския гражданин Исмет Чаушоолу. Двамата участват в доста други фирми, включително и в строителната „Европрестиж Констракшанс“ ООД – София, в което съдружници са и петима турски граждани. Дали от тук биха могли да се търсят някакви връзки със строителната фирма „Краш 2000“, станала причина за острия „странджански“ проблем и набеждавана за част от т. нар. „фирмени обръчи“ на ДПС – само един Господ знае. Вероятно и Ахмед Доган.
Колкото до кмета на Царево Петко Арнаудов,

прегрешенията

му, засечени от ревизорите, не се изчерпват само със сладката сфера на обществените поръчки. От общо 112-те съмнителни, или както обичат да пишат одиторите „непровомерни“, сделки за продажбата на общински имоти на силно занижени цени, 98 са парафирани от Арнаудов. А нанесените от това вреди на общината възлизат на 332 985 лева. В дългия списък на облажилите се фигурират и близки до кметското сърце хора, чиито имена бяха огласени от медиите в началото на тази година. Като оземлени безимотни с атрактивни терени около бреговата ивица бяха посочени: Стефан Нешев(491 кв. м.), син на експертката в отдел „Стопански дейност“ в община Царево и лицензиран оценител по болшинството от сделките, митра Нешева. Крум Иванов(407 кв. м.), директор на пречиствателната станция. Яни Янев(360 кв. м.), председател на местното младежко БСП, чийто тъст е сред активистите срещу „Натура 2000“. Донка и Петра Йовнови(общо 780 кв. м.), дъщери на секретаря на община Царево – Стоян Йовнов. Любопитното е, че в групата щастливци влиза и офицерът от икономическа полиция в Царево Георги Дуков, получил като безимотен правото на строеж върху 361кв. м. край морето, като в същото време е изпълнявал и възложената му задача да проверява данните от ревизионните актове, съставени на царевския кмет Петко Арнаудов. Красота. Същата каквато е и гледката от Южното ни Черноморие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.