В дистрибуторската мрежа е зарито кучето

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Има ли политическа воля за уреждане на скандалния въпрос с цената на лекарствата?Има ли политическа воля за уреждане на скандалния въпрос с цената на лекарствата?

Има измислени механизми и утвърдени практики в страните от Европейския съюз за намаляване на разходите на здравните каси за лекарства. Но защо толкова години не се прилагат и у нас, няма разумно обяснение. Явно, че лекарствената мафия има доста дълги пипала, които вече 10 години пречат да се предприемат от политиците простички, но твърде ефикасни мерки за намаляване цените на лекарствата за най-бедния в ЕС народ.

Нормативните актове, регламентиращи лекарствената политика в България са абсурдни. Измислена е някаква комисия за цените на лекарствата, която работи при пълна секретност. Също така, съгласно закона, НЗОК трябва да плаща стойността на отпуснатите лекарства според цените в Позитивния лекарствен списък, който пък се определял на база най-ниските възможни от осем европейски страни цени, но кой и как е подбрал тези цени, не става ясно на обществото? По въпроса за цените Огнян Донев в своето интервю по време на посещението на българската делегация в Тунис, каза нещо много важно, но никой не обърна внимание на това, а именно че той е създал „Софарма трейдинг” като е изкупувал фалирали дистрибуторски фирми. Явно бизнес стратегията на Донев е постигнала своята цел, като сега дистрибуторът „Софарма трейдинг” има монополно положение в доставката на лекарства, собствено производство или внос от чужбина, на болниците в страната. Ето в тази дистрибуторска мрежа е зарито кучето. Точно там цените на лекарствата от внос и българско производство се завишават необосновано като печалбата от дистрибуцията отива при същата група бизнесмени Донев и Павлов. Защо толкова години в здравната каса не се организира дистрибуторска дирекция, която директно да води преговори с български и чужди производители и да осъществява вноса на лекарствата, за които касата доплаща и които са предназначени за болниците. Доводите за това са, че касата има достатъчно материален ресурс да осъществи тази дистрибуторска дейност, ръководството на касата ще упражнява пряк контрол върху договорените цени на лекарствата с производителите в страната и чужбина и не на последно място, ще има доста солидни отстъпки от цените, предвид количествата лекарства, които касата ще купува. Защо или по-точно на кого е нужен посредникът „Софарма трейдинг” в лекарствения бизнес, държащ в момента над 30% от пазарния дял у нас??? Защо трябва да се купуват лекарства чрез представители на чуждестранните производители у нас, които дори са си направили асоциация? Нали тези представители също заради собствената си издръжка повишават цените на вносните лекарства. Целта е под натиска на директно договорените цени от касата да се понижат и цените на дистрибуторските фирми, нали това е голямата идея за конкуренцията на пазара. Ако „Софарма трейдинг” не може да постигне конкурентни цени ще фалира, което се е случило не случайно с дистрибуторските фирми, които Огнян Донев е напазарувал съвсем целенасочено. Точно тогава, цените на лекарствата, произведени от „Софарма” за пазарите в Турция, Сърбия, Босна, Полша и др. държави, ще бъдат изравнени с цените на лекарствата, закупувани от „Софарма” директно чрез звено на здравната каса. Не е много сложно, нали? Но явно, реализираните милиони от завишените цени на лекарствата пречат на политиците и изредилите се за последните 10 години здравни министри да разсъждават логично и да предприемат реални действия в полза на болните хора.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.